„ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА 2013/14.“

Понедељак, 26. маја, Римска дворана Библиотеке града
 Београда примила је финалне учеснике велике књижевне (књижевно-ликовне) манифестације – „Читалачке значке“. Окупила су се деца  београдских општина основношколског узраста, у пратњи родитеља, учитеља и библиотекара, не би ли показала колико познају књигу. Током године су читала одређени број наслова, прилагођен њиховом узрасту и одабран како из савремене литерарне продукције, тако и из поља традиционалне, канонске  дечје књижевности. 

 

Читање је подразумевало активност на изради Читалачког дневника, особене „бележнице“ коју деца испуњавају цитатима, анализама, подацима, критиком и сликом, цртежима и колажима, а која представља писани траг размишљања и обраде прочитаног. Испунивши програм читања, деца су, негде почетком пролећа, показала своје знање и умеће прво на школском нивоу, а одмах потом и на општинском. Најбољи ученици једне општине, по пропозицијама само њих четворо, два представника млађих и два старијих разреда, имали су право учешћа на градском нивоу.
Звездара и Гроцка учествовале су и ове године у програму „Читалачке значке“. Пет звездарских и две школе са територије Гроцке спровеле су акцију читања на радост и деце и одраслих. Како се већ може говорити о традиционалном програму, организованом деценију заредом, није било тешко пронаћи ђаке који могу и треба да представљају обе општине.
Општина Гроцка је имала два представника, али оба изразито запажена: Викторију Амиџић, ученицу 4/7 Основне школе „Алекса Шантић“, Калуђерица и Николу Свилара, ученика 4/3 Основне школе „Милоје Васић“. Викторија се такмичила као говорник, што значи да се определила да свој рад презентује кроз усмено излагање, и била посебно похваљена за то, а Никола као писар, такмичар који се представља Читалачким дневником, свеском о прочитаном. Треба рећи да се сама Викторија могла равноправно такмичити у обе категорије – Читалачки дневник јој је био једнако добар као и говор о прочитаном!    
Одзив звездарских школа програму „Читалачке значке“ из године у годину расте. Многи учитељи приступају програму као алтернативној лектири, као пољу додатног рада са децом који ће у коначници заинтересовати дете за књигу и читање, и научити га како и зашто читати. И та зналачки уочена сврсисходност програма види се у броју ученика који су учествовали у програму – 250. Тешко је било одлучити ко је тај ко је бољи од других, и ко треба да своје знање упореди са знањем неког другог детета неке друге општине, али....пропозиције су биле неумољиве! Одлучено је да три девојчице, Јована Смиљанић, ученица 4/3, Јелена Димитријевић, ученица 4/1, обе представнице Основне школе „Ћирило и Методије“, и Гала Милосављевић, ученица 5/3 Основне школе „Стеван Синђелић“, бране боје Звездаре. Било је доста треме, било је неповерења у сопствене способности, али се све на крају завршило добро: нашло се снаге да се изађе пред публику и покаже шта се зна.
Модел рада завршног дела такмичења био је – разговор о прочитаном. Без стреса, без залажења у ситна цревца, толерантно према страху и нелагоди, комисија коју су чинила три библиотекара Библиотеке града Београда и један илустратор, провела је децу кроз прочитане наслове и пружила им прилику да о њима говоре и покажу шта знају! 
А они су ту прилику искористили!
Дан након завршног такмичења, 27. маја, Библиотека града Београда је све такмичаре окупила још једном: у исто време, и на истом месту, као претходног дана, ђаци београдских школа, финалисти програма „Читалачка значка“ добили су књиге-награде као признање за свој рад и показани успех.    
 
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - „ЧИТАЛАЧКА ЗНАЧКА 2013/14.“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja