ВЕЧЕ ХАИКУ ПОЕЗИЈЕ

У библиотеци „Мома Димић“ у Миријеву у уторак 03. јуна 2014. године књижевни клуб „Мала птица“ организовао је вече хаику поезије. Гост клуба био је клуб хаику поезије „Шики“.
О хаику поезији говорила је Мила Вукмировић.
Миленко Ћировић Љутички говорио је о хаики клубу и Хаики удружењу Србије и Црне Горе. Заједно са Киком Старовић евоцирао је успомене на Мому Димића.

Читањем хаику песама Моме Димића започело је књижевно вече. Завршено је хаику поезијом Десанке Максимовић, која је почасни председник хаику клуба „Шики“. Своју хаику поезију представили су и чланови књижевних клубова. Хаику је једна од најпознатијих врста јапанске поезије. Класичну јапанску хаики песму чине три стиха, распоређена по слободном правилу 5,7,5. Садржи речи које се односе на одређено годишње доба. Процветала јапанска трешња указује на пролеће, љиљани на лето, хризантема на јесен и репа на зиму. Хаику се сматра врхунцем јапанске поезије због непосредности и једноставних израза.Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ВЕЧЕ ХАИКУ ПОЕЗИЈЕ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja