011 – Момо Капор: 2021.

Аутор изложбе:

Бојан Кундачина

Дизајн изложбе:

Дејан Дачић

Библиотека града Београда је у сарадњи са задужбином „Момчило Момо Капор” организовала изложбу, у оквиру манифестације Дани Београда 2021 и поводом 11 година од смрти, посвећену српском писцу и сликару Моми Капору

Користећи и спајајући две уметности којима се бавио Момо Капор, књижевност и цртање, уз помоћ њих је испричана једна прича о Београду. Помоћу текстова и цртежа Моме Капора и играјући се са њима, прича почиње и завршава се у Кнез Михаиловој улици, на некадашњој штрафти или корзоу, и говори о ономе што чини Београд: о рекама, небу и људима. Београд се мења, као и сви градови, и чека сваког од нас да пронађемо свој угао и своју улицу и да од њих створимо поезију.

 

Изложба је урађена двојезично, на српском и енглеском језику.

 

Од Моме Капора нема бољег водича кроз Београд, кроз његову историју, улице, свакодневицу и кроз особине Београђана. 011 је позивни број за Београд и његов симбол, а Момо Капор јединствени број који нас позива да откријемо Београд. Када окренете број 011/Момо- Капор, са друге стране жице ће се свакоме јавити Београд – некоме ће причати о Сави и Дунаву, некоме о доласку пролећа и о срећи, а некада ће само некога оговарати, као сви Београђани.

 

Школице су симбол уметности Моме Капора, једноставна дечја игра на тротоару града. Изложбу чини 11 паноа који представљају 11 квадрата школице који воде посматрача до завршетка школице, до овалног лука, тј. Београда. Када прођете све квадрате школице треба да кренете у живот и нађете свој Београд.

Изложбу можете погледати овде.

Каталог можете погледати овде