Био једном један лаф: Душан Радовић: 2014.

Аутор изложбе:

Oлга Красић Марјановић, Владислава Ивковић Марковић, Виолета Ђорђевић

Дизајн изложбе:

Снежана Рајковић

Изложба посвећена животу и раду Душка Радовића

Изложба је приређена у галерији Библиотеке града Београда, новембра 2014. године. Коришћењем обимне документарне грађе изложбом су представљени најважнији моменти живота и стваралаштва Душана Радовића oд Ниша и Суботице, до Београда. Професионална каријера једног од најпознатијих дечјих песника и врсног афористичара кретала се од рада у редакцији дечјег часописа „Пионир“ у послератном Београду, преко Радио Београда, ТВ Београда до Студија Б.

 

Ређале су се познате песме и збирке – „Био једном један лаф,“ „Поштована децо“, до радио драме „Капетан Џон Пиплфокс“ и култне ТВ емисије „На слово на слово“.

 

Кроз неколико портрета и извода из интервјуа представљени су погледи на стваралаштво песника и дечју литературу.

 

У другом делу изложбе представљено је такозвано примењено стваралаштво Душана Радовића. То су махом текстови писани за ТВ емисије: „ТB куварице“ и „Женски разговори“.

 

 

„Шта знам о себи да кажем? Много причам и причам на хумористички начин, правим шале на свој и туђ рачун. Понекад имам утисак да све то причам како не бих казао шта мислим. И, кад причам о свом животу, једном причам овако, једном онако. Имам утисак а човјек има више својих биографија. Једна је за дјецу, друга за политичаре, трећа за жене… Али што сам у ствари, не знам ни сам.“

 

…Мени писање није претјеран тежак напор. Писање ми је одувјек било велика разонода. Истина, ваљало је запети, сједити за радним столом, али увек ми је то причињавало велику радост, тако да сам заборављао на успутне тешкоће..“

Изложбу можете погледати овде.

Каталог можете погледати овде