Данило Киш: 2005.

Аутор изложбе:

Олга Красић Марјановић

Дизајн изложбе:

Снежана Рајковић

Изложба је приређена поводом 70-годишњице рођења Данила Киша

Изложба је приређена у Галерији Библиотеке града Београда (22. фебруар – 4. март 2005) поводом обележавања 70-годишњице рођења Данила Киша. Грађа о животу и стваралаштву Данила Киша чува се у Београду у Архиву САНУ.  Целокупна документација, која садржи 4800 дигитализованих рукописа и дактилописаних страница, докумената и фотографија, коришћена је за  истраживање и реализацију изложбе. Од обиља грађе у вези са приватним животом, литературом и јавном делатношћу писца направљена је селекција, да би поново билo реконструисанo једно велико дело и једна изузетна биографија. Као и свака изложба која има документарни карактер и ова само назначава и упућује на важне тачке и моменте пишчевог живота и стваралаштва.

 

На 30 плаката, штампаних у дигиталној штампи, представљени су: Детињство у Суботици и Новом Саду, гимназијски дани на Цетињу, студије у Београду, боравак у Стразбуру, Бордоу, Лилу, Паризу, уговори са издавачима, бројна страна издања, исечци из новина преузети из документације Радио Београда (прикази књига, интервјуи, вести, извештаји са судских процеса…), књижевне награде и друштвена признања.

 

И сама биографија, као и литература Данила Киша и даље несмањеном харизмом и даље побуђује велико интересовање и стручне и шире читалачке јавности. Тако је и изложба посвећена Данилу Кишу имала бројна гостовања. Поред већих библиотека у Србији изложба је гостовала на Цетињу, те у Бања Луци и Херцег Новом. Приликом гостовања у Будимпешти изложба и каталог преведени су и објављени и на српском и на на мађарском језику. Kiš (1935-1989) : 7-20 decembre 2005, Central European Cultural Institute, 1088 Budapest, Rakoci ut 15, Hungari : Srpska samouprava u Budimpešti. – Budimpešta, 2005. – (6 str.) : ilustr, 23 cm

 

Kiš : Danilo Kiš (1935-1989) – Budapest, 2005 – (4 str) : ilustr, 15×21 cm. – Katalog na Mađarskom.

 

Марта 2009. године изложба је приређена у Српском културном центру у Паризу. Том приликом плакати изложбе преведени су на француски, а објављен је и каталог на француском који је превела Паскал Делпеш. Kiš : Al occasion des ving ans de la morte de Danilo Kis : Exposition de la Bibliotheque de la Ville da Belgrade: Centre Culturel de Serbie: 123, rue Saint-Martin-75004 Paris : 13-31 mars 2009. – Belgrade : Ministre de la Culture de la Republique de Serbie, 6 str,. Ilustr, 23 cm

 

Приликом гостовања изложбе у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бања Луци израђен је нови, богато илустровани каталог.

Изложбу прати и видео-презентација, која је представљена у Српском културном центру у Паризу.

 

„Зашто пишем?

Писање је вокација, мутација гена, хромозома; писац се постаје као што се постаје давитељ.

Пишем јер не знам ништа друго да радим; јер од свега што бих могао да радим, ово радим најбоље и (I hope) боље од других.

Писање је таштина. Таштина која ми се понекад чини мање ништавном од других облика егзистенције.

Пишем, дакле, јер сам незадовољан собом и светом. И да бих исказао то незадовољство. Да бих преживео.“

 

Цитат Данила Киша истакнут на једном од плаката Изложбе

Изложбу можете погледати овде.

Каталог можете погледати овде.