Српска књижевност и Велики рат: 2014.

Аутор изложбе:

Олга Красић Марјановић и Марјан Маринковић

Дизајн изложбе:

Амалија Витезовић

Изложба поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата

Изложба „Српска књижевност и Велики рат“ осмишљена је с намером да прикаже особености српске књижевности од 1914. до 1918. године, и да представи наше најзначајније ствараоце чији је живот битно обележен ратом, односно њихова дела која се тематски баве Првим светским ратом. Представљањем „ратне књижевности” дочаран је сам феномен рата, кроз призму литературе.

 

Изложба се састоји из три целине. Прву целину чини 17 плаката у дигиталној штампи на којима су представљени српски писци који су учествовали у рату, било као војници на фронту или као цивили који прелазе Албанију, губе домове и своје најближе: Станислав Винавер, Сима Пандуровић, Бранислав Нушић, Милутин Ускоковић, Бора Станковић, Исидора Секулић, Владислав Петковић Дис, Милутин Бојић, Тодор Манојловић, Растко Петровић, Драгиша Васић, Станислав Краков, Стеван Јаковљевић, Раде Драинац, Милош Црњански, Иво Андрић и Душан Васиљев. На плакатима је приказана њихова „ратна биографија”, изводи из дела објављених током рата у периодици, и изводи из књига са ратном тематиком које су објавили након рата. Поред наведених реномираних писаца, на два плаката представљени су и мање познати песници као и непознати аутори који су писали поезију, цртице и приповетке током самога рата – често на положају, на стражи, између две битке. Такође, посебно је приказано и књижевно-уметничко стваралаштво наших аутора у Бизерти.

 

Други део изложбе садржи преглед српске књижевности у периодичним публикацијама које су излазиле у Србији, Хрватској, Грчкој и Француској за време Великог рата.

 

Посебан изложбени сегмент чине 42 оригиналне ретке књиге објављене у току и непосредно пре и после Првог светског рата – од „Историје нове српске књижевности“ Јована Скерлића (Београд, 1914), преко књиге „Из ратних дана“ 1912–1917 Иве Ћипика (Солун, 1917) и „Југословенске књижевности“ Павла Поповића (Кембриџ, 1918), до „Утуљених кандила“ Драгише Васића (Београд, 1922). Колекција је формирана у сарадњи са Српским библиофилским друштвом.

 

Изложба је гостовала у многим библиотекама широм Србије, али и Будимпешти, у Библиотеци иностране литературе 2014. године, када је штампан и каталог на мађарском језику. Октобра 2016. године изложба је гостовала у Канади, у галерији Српске националне академије.

 

По позиву Министарства одбране Републике Србије, Управе за односе са јавношћу, изложба је била постављена у малој галерији Дома војске Србије, новембра 2018. године. Исте године изложба је гостовала на XVI Међународном конгресу слависта на Филолошком факултету Универзитета у Београду.