Толстој и Достојевски у српској култури: 2011.

Аутор изложбе:

Наташа Булатовић

Дизајн изложбе:

Снежана Рајковић

Изложба је припремљена за Дане српске културеу Русији 2011. године, које су заједно организовали Министарство културе Републике Србије и Министарство културе Руске Федерације. Била је приказана у Москви и Санкт Петербургу у октобру и новембру 2011. године. Остварила је изузетну посету и побудила велико интересовање Руса за српску културу.Изложбу сачињава 30 плаката на руском и српском језику, димензија 100×70 цм.

 

Ауторка је настојала да пружи свестран приказ рецепције двојице највећих руских писаца у Србији, истражујући уједно преводилачку, штампарску, критичарску, позоришну, филмску, друштвену и просветну делатност Срба везану за Л. Н. Толстоја и Ф. М. Достојевског од средине 19. и током читавог 20. века. Ова изложба открива и мало познате, директне везе између двојице великих руских писца и српског народа: родослов Толсојевих потомака,емиграната у Србији, Толстојеву плакету почасног члана Српске академије наука и уметности, приватне преписке и дружење са појединим Србима (Толстојева преписка са Анђом, сестром Надежде и Растка Петровића) као и њихове мисли о српском народу (записи Достојевског о Србима у Пишчевом дневнику)…

 

Изложба је била приказана у галерији Атријум Библиотеке града Београда (2012), на Београском сајму књига (2015), у Руском кутку при Народним библиотекама у Крагујевцу и Нишу (2020).У току 2021. године, када се обилежава 200 гдина од рођења Достојевског, изложба је била приказана у библиотекама, културним центрима и удружењима руско-српског пријатељства у Србији (Нови Сад, Вршац, Кладово, Лазаревац, Нови Бечеј, Кикинда, Ириг, Чачак), Босни и Херцеговини (Бања Лука, Требиње, Билећа, Источно Сарајево, Бијељина, Лопаре) и Р. Хрватској (манастир Крка).