Римска дворана

Јединствени простор на територији Београда представља Римска дворана у чијем се ентеријеру налазе остаци грађевине из античке епохе. Приликом реконструкције зграде Библиотеке, средином 80-их година прошлог века, у подрумским просторијама, пронађени су темељи бедема и једне куле комплекса главне капије римског војног утврћења (castrum-a). Ово значајно утврђење у систему одбране дунавске границе Римског царства подигнуто је у 2. или почетком 3. века н.е. над ушћем Саве у Дунав. У њему је била стационирана Legia IV Flavia Felix, једна од најспособнијих за одбрану од варварских напада.

По правилу, војни логор је био центар око којег се развијало цивилно насеље, па је око овога на Калемегданском платоу, настао град Сингидунум.

У Римској дворани Библиотеке града Београда су, од 1986. године, организовани бројни културни програми: књижевни сусрети, предавања, конференције за новинаре, представљања књига, трибине, концерти, драмски и филмски програми. У децембру 2016. године,  завршени су радови на конзервацији бедема и уређивању ентеријера као пројекат Завода за заштиту споменика културе града Београда.

 

011/2024-024