AVA Doc – бесплатни светски документарни и краткометражни филмови за чланове библиотеке

AVA Doc je међународни пројекат који је окупио 27 партнера из 9 европских земаља са циљем да најбоље светске документарне и краткометражне филмове учини доступним корисницима библиотека у разним европским земљама. Европски фестивали кратког и документарног филма свој филмски програм су кроз пројекат учинили доступним  за кориснике 15 библиотека широм Европе (Велика Британија, Немачка, Португал, Чешка, Финска, Италија, Србија). У Србији то су били корисници Народне библиотеке Србије и ЖБиблиотеке града Београда, који су филмове могли да гледају или на рачунарима у самим библиотекама, или од куће, путем специјализоване онлајн платформе. У пројекат су укључена четири значајна фестивала документарног филма из Европе- Ji.hlava IDFF, DocLisboa, Sheffield IFF i Beldocs IDFF. Носилац пројекта је немачка компанија Reelport, а српски партнер на пројекту фестивал Белдокс.

Овим иновативним пројектом мултимедијални садржај у библиотекама је обогаћен и по први пут је уведен онлан VOD (video on demand) сервис у српском библиотекарству.

Пројекат је подржала Еврпска унија кроз програм Креативна Европа, потпрограм Медији, као и Министарство културе и информисања РС.

Веб сајт пројекта: www.ava-library.com

 

Вредност пројекта: 38.940.000,00 динара
Период реализације: 2017-2019.
Донатор: Европска унија (Програм Креативна Европа)