Europeana Awareness – промоција сервиса и услуга Еуропеане путем велике мреже партнера

Трогодишњи пројекат који је водила Фондација Европеана окупио је 48 партнера из 29 земаља Европе. Библиотека града Београда као једини партнер из Србије сарађивала је на реализацији 2 од укупно 6 радних пакета Пројекта. Пројекат се реализовао од почетка 2012. до краја 2014. године.

Пројекат је имао за циљ да путем велике партнерске мреже промовише портал Европеана свим корисницима, од политичара који креирају културну политику, до обичних грађана, као и да успостави партнерства и подстакне установе културе да постављају своје колекције на портал.

Најважнија активност у којој је учествовала БГБ у оквиру пројекта јесте реализација догађаја Мобилизација сећања. Реч је о акцији прикупљања меморабилија (предмета, фотографија, писама, дописница, ратних дневника, одликовања) и прича (породичних сећања) из периода I св. рата. У акцији је учествовало преко 80 грађана. У Библиотеку је пристигло око 400 предмета која су на лицу места стручњаци фотографисали или скенирали и тако допунили и обогатили јединствени електронски Европеанин архив посвећен I св. рату – Европеана 1914-1918 http://europeana1914-1918.eu/sr, на којем се налазе забележене породичне историје житеља из 18 европских земаља.

Веб-страница пројекта: : https://pro.europeana.eu/project/europeana-awareness

Вредност пројекта: 610.000.000,00 динара
Период реализације: 2012-2014.
Донатор: Европска унија