Негујмо српски језик – пројекат неговања српског језика, опште језичке културе и писмености

Акција „Негујмо српски језик“, која се бави неговањем и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености, започета је 2015. године у сарадњи Секретаријата за културу, Филолошког факултета Универзитета у Београду и Библиотеке града Београда, да би с јесени 2016. године прешла под покровителство Министарства културе и информисања.

Прва активност у оквиру акције била је кампања која је имала за циљ да се уз учешће познатих личности и истицање различитих језичких поука, како би се грађани подстакли да воде рачуна о томе како пишу и говоре, да се подигне ниво свести о значају неговања исправног писања и говорења. У оквиру кампање израђени су едукативни постери са фотографијама познатих личности и одговарајућом језичком поуком. Јавне личности које су подржале кампању су: Аница Добра, Аца Селтик, Живана Шапоња Илић, Зоран Кесић, Тихомир Станић, Љубица Арсић, Драган Илић, Горан Гоцић, Наташа Марковић, Марчело, Светислав Гонцић, Вања Милачић, Драгољуб Љубичић Мићко, Небојша Глоговац, Рада Ђуричин, Нада Шаргин, Вјера Мујовић, Небојша Ромчевић, Милица Мандић, Андреа Арсовић, Тијана Милошевић, Емир Кустурица, Слобода Мићаловић, Мики Манојловић, Андрија Живковић, Богдан Богдановић, Душан Ковачевић, Александар Саша Ђорђевић, Неле Карајлић, Немања Радуловић, Предраг Рајковић, Рада Ђурић, Ивана Шпановић и Јован Мемедовић. Своји подршку дала је и светска филмска дива Моника Белучи. Аутор фотографија је Жељко Јовановић, а дизајн постера урадила је Амалија Витезовић. Језичке недоумице приказане на постерима осмислили су сарадници са Филолошког факултета у Београду. Специјале видео спотове креирала је УК „Вук Караџић“, Београд.

Постери су дељени и излагани у скоро свим београдским школама и библиотекама, а касније и многим библиотекама и образовним установама широм Србије. Читав Београд био је брендиран постерима који су се налазили на билбордима, стајалиштима градског превоза, у унутрашњости трамваја и аутобуса…

Акција је проширена на републички ниво у октобру 2016. године, а у периоду од фебруара до маја 2017. организоване су промотивне активности у Нишу, Шапцу, Крушевцу, Ужицу, Кладову и Краљеву. Библиотеке у овим градовима биле су домаћини промоције која је обухватала различите културно-уметничке и едукативне програме инспирисане очувањем српског језика и писма:

– Изложбу постера и фотографија „Негујмо српски језик“

– Радионице за децу и младе у организацији Библиотеке града Београда;

– Сусрете са савременим писцима (Љубивојем Ршумовићем, Мошом Одаловићем, Бранком Стевановићем, Владимиром Андрићем, Дејаном Алексићем, Весном Ћоровић Бутрић) и француским хуманистом Арноом Гујоном;

– Сценске програме у извођењу УК ,,Вук Стефановић Караџић“ у сарадњи са локалним образовним и културним установама;

– Хорске наступе;

– Бесплатне стручне акредитоване семинаре за наставнике српског језика и књижевности у организацији Друштва за српски језик и књижевност.

 

Изложбу постера и фотографија имали су прилику да погледају житељи многих градова у Србији. Изложба је 2020. године постала стална поставка Филолошке гимназије у Београду.


Период реализације: Константно од 2015. године
Донатор: Министарство културе и информисања, Град Београд