Организовање међународних и националних библиотечких конференција

МЕТЛИБ 2018

Библиотека града Београда имала је ту част да од 13. до 18. маја 2018. године организује једну од најважнијих светских библиотечких конференција – МетЛиб 2018. МетЛиб конференцију организује ИФЛ Секција библиотека великих градова (IFLA Metropolitan Libraries Section) почевши од 1968. године. Конференција је окупила преко 30 учесника из највећих светских јавних библиотека и 15 учесника из Србије.

На конференцији су учествовали директори и руководиоци јавних библиотека из укупно 16 земаља – САД, Канаде, Италије, Енглеске, Француске, Холандије, Финске, Немачке, Сингапура, Шпаније и др. Тема конференције гласила је „Јавне библиотеке и изградња заједнице“ (Public libraries and community building). У складу са тим, конференција се бавила различитим услугама, програмима, пројектима и другим активностима путем којих библиотеке утичу, односно могу да утичу на добробит и напредак своје локалне заједнице.

Одржано је више презентационих блокова (Оснаживање нове генерације – библиотечки сервиси за децу и младе, Отворени за све – библиотеке и социјална инклузија, Библиотеке као културно-образовни центри заједнице, Примери добре праксе и визија будућности) на којима су представљени одабрани радови библиотека из: Амстердама, Хелсинкија, Утрехта, Ротердама, Загреба, Сарајева, Талина, Београда и др. Посебан блок посвећен је представљању српских јавних библиотека и Библиотеке града Београда.

Током пет конференцијских дана изложено је двадесетак презентација, одржана су три форума, две радионице, и бројне дискусионе сесије. Гост по позиву био је проф. Ендрју Смит, предавач на Emporia State University (САД). Поред предавања и разговора, организвоане су и посете другим библиотекама (Народна библиотека Србије, Библиотека Матице српске) и културним установама (Матица српска, Музеј савремене уметности), a инострани гости су упознати са историјом, културом и културним наслеђем Београда и Србије. Према општој оцени учесника, као и Корада ди Тилија, председника МетЛиб секције, ова конференција је и у организационом и у стручном смислу била изузетно успешна и инспративна.

Веб сајт: https://metlib2018belgrade.wrodpress.com/

 

БИБЛИОНЕТ 2017

Најзначајнији домаћи библиотечки годишњи скуп организован је у сарадњи Заједнице матичних библиотека Србије и БГБ, која је била домаћин скупа. Тема скупа гласила је „Информационо-комуникационе технологије и иновативни сервиси у библиотекама“. На конференцији је учествовало укупно 27 излагача, и то: 3 предавача по позиву, 6 излагача из региона и 18 домаћих излагача. Први пут Библионет је имао три интернационална реномирана стручњака, предвача по позиву:

  • Тоби Гринвлт (Питсбург, САД), директор за дигиталну страњтегију и технолошке интеграције у Карнеги, библиотеци у Питсбургу;
  • Роб Дејвис, независни консултант у области библиотекарства (Лондон, УК);
  • Димитрис Протопсалтоу, директор Културног центра Фондације Ставрос Ниархос (Атина, Грчка).
  • Поред њих, као специјални гост скупа излагање је имао Кристофер Спалдинг, потпредседник за платформе отвореног кода и заједницу EBSCO (Бостон, САД).

Такође, на Библионету су излагања имали и регионални гости из градских библиотека Загреба, Ријеке, Љубљане и Копра. На скупу је излагање имало и 16 домаћих библиотекара (са укупно 12 радова), чији су радови прошли процес селекције. На Библионету су излагање имали и представници фирми Инфо код решења („Имплементација RFID решења у раду библитотеке“) и Hewlett Packard-a („Бежичне технологије преноса у библиотекарству“).

Пројекат је трајао од марта (припреме) до децембра 2017. године (излазак из зборника радова са скупа), а сам стручни скуп од 14. до 16. септембра 2017. године.

Веб сајт: https://biblionet2017.wordpress.com/

Вредност пројекта: 1.340.000,00 динара

Донатор: Министарство културе и информисања

 

Конференција „Услуга по мери корисника 21. века: употреба ИКТ у библиотекама“

Пројекат је чинило организовање међународне конференције „Услуга по мери корисника 21. века: употреба ИКТ у библиотекама“. Скуп је одржан у читаоници Фодна уметности БГБ 10. и 11. децембра 2015. године, уз присуство 135 учесника из 8 држава. Поздравне речи су упутили Јасмина Нинков, директорка БГБ, Матијас Милер Вифериг, директор Гете института и Владан Вукосављевић, градски секретар за културу. Конференцију је отворио министар културе и информисања РС Иван Тасовац. Током два дана представљена су три уводна и 16 двадесетоминутних предавања, као и две презентације комерцијалних фирми. Атмосферу са конференције можете погледати у Галерији фотографија.

Вредност пројекта: 450.000,00 динара

Донатор: Министарство културе и информисања

 


Донатор: Министарство културе и информисања