Tрамвај звани књига – адаптирање трамваја у библиотеку на точковима, уз музичке инсталације и програме

Пројекат је награђен 1. наградом на 73. светском конгресу библиотекарства у Дурбану, 2007.

Поводом 50. Сајма књига у Београду 2005. године, БГБ је свој допринос у промовисању литературе остварила на један необичан и иновативан начин. Од Градског саобраћајног предузећа Библиотека је измајмила трамвај који је адаптирала у „трамвај од књига“. Трамвај је саобраћао од Библиотеке до Београдског сајма, за време трајања Сајма књига, али (услед позитивног одјека) и два месеца по његовом завршетку.

Адекватним дизајном трамвај је био брендиран споља и изнутра. Ентеријер трамваја је, поред постера који су објашњавали смисао пројекта и другог пропагандног материјала Библиотеке, био посебно опремљен. На седиштима и рукохватима привезани су часописи за књижевност и остале културне области, као и каталози издавачких кућа. Тако је сваки путник могао да их током вожње прелиста. Такође, преко озвучења у трамвајус ве време су пуштани поетски и литерарни аудио записи које смо набавили из архива Радио Београда. У посебним кутијама налазили су се купони за упис у Библиотеку уз 50% попуста. Возачи трамваја носили су мајице и качкете Библиотеке. У трамвају је одржано више деијих радионица и џез импровизација. Тиме смо добили својеврсну „библиотеку на точковима“.

Циљеви пројекта:

  • Промовисање Сајма књига и књиге уопште;
  • Промовисање Библиотеке као једне од најбитнијих институција у вези са књигом;
  • Подизање квалитета културног живота престонице;
  • „Оживотворење“ литературе инплементирањем у свакодневницу (вожња трамвајем).

Због изузетно повољних реакција пројекат је трајао три године, од 2005. до 2008. године, да би потом имао и своје варијанте са аутобусом званим књига.

БГБ је пројекат реализвоала у сарадњи са ГСП Београд и Masel Group. У 2007. години партнер је био и Италијански институт за културу.

 

Вредност пројекта: 300.000,00 динара по години
Период реализације: Пројекат је реализован три године за редом - 2005/6/7, у време трајања Сајма књига у Београду