Tврђава културе – културно-уметнички програми на Калемегдану

Пројекат се састојао из мини сајма књига и низа књижевних и музичких програма реализованих током лета 2006. године на Калемегдану. Реализован је кроз партнерство БГБ са ЈП Калемегданском тврђавом и ИП Народном књигом, и уз сарадњу са Факултетом музичке уметности и Академијом лепих уметности.

На сајму књига је учествовало око 40 београдских издавача који су имали продајне изложбе књига на специјалним штандовима постављеним дуж главне стазе калемегданског шеталишта. Штандови су били смештени у малим белим шаторима што је допринело једном бајковитом изгледу читавог простора. Свако ко би купио књигу на овом сајму, добијао је купон уз који је могао да се по повлашћеној цени учлани у Библиотеку.

Културни програми су се одржавали сваког дана за време трајања пројекта. Библиотека је организовала низ концерата за гитаре и хармонике студената Музичке академије и Академије лепих уметности, камерне и џез концерте, као и више песничких вечери на којима је своју поезију казивало преко 20 еминентних, махом београдских, песника. ЈП Београдска тврђава је такође организовала низ тзв. променадних концерата, на којима су наступиле групе Свитање, Бело платно, Београдски диксиленд оркестар, Владимир Протић квартет, Yoculatores, Shira u’tfila, „Piccolo orchestra“, Оркестар полиције Београда.

Циљеви пројекта били су:

  • популаризација културе и допринос летњим програмима престонице;
  • популаризовање књиге и тежња за њеном доступношћу путем сајамских попуста;
  • промовисање БГБ као једне од најбитнијих институција културе;
  • подизање квалитета укупног културног живота престонице.

 

Вредност пројекта: 1.000.000,00 динара
Период реализације: 2006.