Стручни скуп посвећен ДИГИБЛЕНД пројекту

Библиотека града Београда

У петак, 5. јула 2024, у Библиотеци града Београда, представљен је пројекат „Унапређење дигиталне писмености грађана путем иновативног учења кроз игру“. Скуп је организовала Библиотека града Београда, као завршни догађај у оквиру међународног Еразмус+ пројекта посвећеног развоју иновативних метода образовања одраслих из дигиталне писмености.

Скупу су присуствовали библиотекари, универзитетски професори, наставно особље које се бави образовањем одраслих, као и представници медија. Учесници су стекли знања и добили приступ материјалима (две друштвене игре, сет правила, база знања…) који им омогућавају да постану предавачи и успешно воде радионице дигиталне писмености у својим установама, примењујући иновативан метод играња  друштвених игара у комбинацији са онлајн садржајима.

На скупу су приказани главни резултати пројекта, који уједно представљају и основне образовне ресурсе за едукацију из дигиталне писмености:

  • Друштвена игра за мерење знања из дигиталне писмености – Infinity.net
  • Друштвена игра за едукацију грађана из дигиталне писмености – DigiUp
  • Водич за едукаторе

Најзанимњивији део програма било је практично играње друштвених игара, које је показало да су израђене игре и забавне и едукативне.

На скупу су излагали Бојан Кундачина, Марко Васиљевић, Сандра Николић и Марјан Маринковић.

Пројекат „Унапређење дигиталне писмености одраслих путем иновативног учења кроз игру” (Improving Adult Digital Literacy Through Innovative Gamified Blended Learning), са акронимом ДИГИБЛЕНД, спроводи се од 1. марта 2022. до 31. августа 2024. Пројектни конзорцијум чини 10 организација и институција из осам земаља – Немачке, Италије, Летоније, Србије, Ирске, Словеније, Турске и Шпаније.