Осмомартовски попуст у Библиотеци града Београда, а за труднице учлањење бесплатно током целе године

Поводом међународног дана жена, 8. марта 2023. Библиотека града Београда омогућава свим дамама 50% попуста на индивидуалну чланарину у целој мрежи Библиотеке града Београда. Попуст важи од 6. до 10. марта 2023. године. Овим поводом желимо да напоменемо да је учлањење у мрежу Библиотеке града Београда бесплатно за све труднице током целе године.

Прочитај више

АНА ПЕТРОВИЋ ‒ ЛАУРЕАТ НАГРАДЕ „ДУШАН РАДОВИЋ” ЗА 2022. ГОДИНУ

У среду, 8. фебруара 2023. године, у Библиотеци града Београда одржана је свечана додела Награде „Душан Радовић” за књижевност за децу и младе. Награда је припала књизи СТРИПОТЕРАПИЈА ауторке и илустраторке Ане Петровић (издавач: Креативни центар).

Прочитај више

БГБ својим корисницима омогућила коришћење дигиталне новинске и ТВ архиве

Библиотека града Београда је, у сарадњи са Медијским архивом Ебарт, својим посетиоцима омогућила бесплатан онлајн приступ новинској и ТВ архиви Ебарт. Свако ко уђе у централну зграду БГБ у улици Кнеза Михаила 56 или у Фонд периодике, Студенски трг 19, моћи ће да преко свог мобилног телефона, таблета или лаптопа приступи овој архиви.

Прочитај више

НАГРАДНИ ЛИТЕРАРНO-ЛИКОВНИ КОНКУРС за децу основношколског узраста из Србије и дијаспоре

БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА, ДЕЧЈЕ ОДЕЉЕЊЕ „ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ” РАСПИСУЈЕ НАГРАДНИ ЛИТЕРАРНO-ЛИКОВНИ КОНКУРС за децу основношколског узраста из Србије и дијаспоре „Ми идемо на далеке путе” Ове године навршава се 190 година од рођења великог песника за децу Јована Јовановића Змаја. Тим поводом позивамо вас да напишите песму или причу или нацртате цртеж на тему „Ми идемо на далеке путеˮ.

Прочитај више

АНА ПЕТРОВИЋ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ ЗА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ „ДУШАН РАДОВИЋ”

Жири за Награду „Душан Радовић” је у петак, 3. фебруара 2022. године, одлучио да овогодишња награда „Душан Радовић" припадне књизи СТРИПОТЕРАПИЈА ауторке и илустраторке Ане Петровић. Књига је објављена у издању Креативног центра 2022. године. Жири је радио у саставу: Милош Радовић, председник и чланови: проф. др Зорица Хаџић и проф. др Зорана Опачић.

Прочитај више

Ужи избор наслова за Награду за књижевност за децу и младе „Душан Радовић”

На састанку одржаном у уторак, 31. јануара 2023, жири за Награду „Душан Радовић” је начинио списак књига које су ушле у ужи избор: 1. МИКА Јелене Ангеловски (Службени гласник) 2. ПИСМА ИЗ ВЕРЗУНИУМА аутора Стевана Милошевића (Пчелица) 3. СТРИПОТЕРАПИЈА ауторке Ане Петровић (Креативни центар) 4. НОВЧИЋ СУДБИНЕ ауторке Иване Нешић (Креативни центар) 5. БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН СТРАХ аутора Јовице Тишме (Лагуна)

Прочитај више

Награда „Београдски победник“ свечано уручена писцу Горану Петровићу

У четвртак, 26. јануара 2022. године, у Библиотеци града Београда свечано је уручена књижевна награда „Београдски победник". Присутнима су се обратили Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда и председник жирија проф. Предраг Петровић. Овогодишњи лауреат Горан Петровић обратио се публици прочитавши своју причу „Пећина” насталу овим поводом. Одломке романа читао је глумац Јован Јовановић.

Прочитај више

Горан Петровић добитник Награде „БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК” ЗА 2022. ГОДИНУ

У уторак, 17. јануара 2022, у Библиотеци града Београда одржана је конференција за новинаре на којој је саопштено име добитника књижевне награде БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК.

Прочитај више

Објављен најужи избор за награду „Београдски победник“

Жири Награде „Београдски победник“ издвојио је следећих шест књига у најужи избор за најбољи роман објављен на српском језику у 2022. години:

Прочитај више

Прослављен 92. рођендан Библиотеке града Београда

Библиотека града Београда обележила је у среду, 11. јануара 2023. године, 92 године постојања. Том приликом додељене су награде „Марија Илић Агапова” – за најбољег библиотекара града Београда, „Глигорије Возаровић” – за најбољег издавача, награда за најчитанију књигу страног аутора, награда „Читалац године” и „Повеља за изузетан допринос”.

Прочитај више