Учешће БГБ на 17. стручно-научном скупу Заједнице матичних библиотека Србије БИБЛИОНЕТ 2023.

17. стручно-научни скуп Заједнице матичних библиотека Србије БИБЛИОНЕТ 2023. одржан је у периоду од 7. до 9. септембра у Сомбору, у организацији Заједнице матичних библиотека Србије и Градске библиотеке „Kарло Бијелицки”.Тема скупа „Деца и млади: библиотеке за нове генерације” заинтересовала је и окупила преко 170 учесника из 40 установа из Србије и региона.

Прочитај више

Свако дете – члан библиотеке!

Од 1. септембра 2023. године Библиотека града Београда уводи бесплатну чланарину за све ученике од 1. до 4. разреда. Подсећамо да су до сада право на бесплатно учлањење имала сва деца од рођења до 1. разреда основне школе.

Прочитај више

БГБ на Светском ИФЛА конгресу 2023

У понедељак, 21. августа, свечано је отворен 88. Светски ИФЛА конгрес, најзначајнији годишњи међународни библиотечки скуп који је у Ротердаму, граду домаћину, окупио око 3000 библиотекара из целог света. Тим Библиотеке града Београдa на Конгресу чине Јасмина Нинков, Бојан Кундачина, Марјан Маринковић и Славица Јанковић.

Прочитај више

Јовици Аћину додељена награда „Мома Димић” за 2023. годину

У среду, 12. јула 2023. године, на традиционалној манифестацији Дани Милована Видаковића, одржаној у порти цркве Светих апостола Петра и Павла у Неменикућу, свечано је уручена књижевна награда „Мома Димић” за 2023. годину.

Прочитај више

O тајнама професија на Летњем платоу Библиотеке града

И овог лета Библиотека града Београда организује дружење на Летњем платоу! Током јула и августа, уторком увече, на врелом асфалту Кнез Михаилове улице, истакнуте личности из нашег јавног живота откривају тајне својих професија и занимљиве детаље свакодневног бављења одабраним послом. Чекамо вас на Летњем платоу.

Прочитај више

Учешће Библиотеке града Београда у Данима породице

У суботу 24. јуна Библиотека града Београда је учествовала у манифестацији Београдски дани породице под слоганом „Библиотека је моја породица“. Тог дана у свим објектима у мрежи Библиотеке града Београда омогућили смо попуст на учлањење од 50%, а библиотека „Драган Лукић“ на Студентском тргу имала је продужено радно време од 10 до 16 сати.

Прочитај више

Завршна свечаност 57. манифестације „Читалачка значка 2023“ Нови Београд

Завршна свечаност 57. манифестације „Читалачка значка 2023“ у организацији и релизацији Библиотеке града Београда - Одељења библиотеке „Вук Караџић“ Нови Београд и Градске општине Нови Београд, одржана је 14.06.2023. у амфитеатру Политехничке академије на Новом Београду, у присуству преко 400 посетилаца

Прочитај више

Програм Библиотеке града Београда у Паризу

У четвртак, 15. јуна 2023. године, успешно је реализован програм Библиотеке града Београда у Kултурном центру Србије у Паризу, подржан од стране Министарства културе Републике Србије. У оквиру мултимедијалног програма представљена је књига СТРИПОВИЈЕТKЕ - ПРИПОВИЈЕТKЕ ПО МОТИВИМА ПЕТРА KОЋИЋА аутора Милана Младића и Предрага Иконића. Kњига обухвата пет Kочићевих прозних текстова прилагођених форми стрипа. Издање је двојезично: на француском и српском језику.

Прочитај више

У Библиотеци града Београда представљена ИЗАБРАНА ЗЕНИТИСТИЧКА ДЕЛА

У четвртак, 27. априла 2023, у Римској дворани су представљена ИЗАБРАНА ЗЕНИТИСТИЧКА ДЕЛА у 8 томова (1. коло) у суиздаваштву Банатског културног центра и Културног центра Војводине „Милош Црњански”.

Прочитај више

У Библиотеци града Београда одржана акција „СВИ СМО У БИБЛИОТЕЦИ!“ поводом СВЕТСКОГ ДАНА КЊИГЕ

У петак, 21. априла 2023. на Позајмном одељењу Библиотеке града Београда (Кнез Михаилова 56), поводом СВЕТСКОГ ДАНА КЊИГЕ Библиотека града Београда организовала је акцију „СВИ СМО У БИБЛИОТЕЦИ!“. Познате личности из света културе радили су као библиотекари и разговарали са нашим корисницима. У акцији су учествовали певачица Зое Кида, глумац Александар Радојичић, глумица Миона Марковић, шахисткиња Теодора Ињац, писци Весна Капор, Мирјана Ђурђевић, Горан Петровић, Љубица Арсић, Радмила Петровић, Јасминка Петровић, илустраторка и ауторка Ана Петровић, новинарка Марија Миљевић и редитељ Милорад Милинковић.

Прочитај више