У УМЦИ ОТВОРЕН ОГРАНАК БИБЛИОТЕКЕ

Од 12. јула библиотека „Борислав Радовић“ у Умци почела је са радом. Тиме је библиотека, после 18 година, обновила свој рад у Умци. Библиотека носи име српског песника Борислава Радовића, рођеног у Умци, једног од најзначајних наших песника двадесетог века. Поред песништва остао је познат као изузетан преводилац и есејиста. Био је добитник најзначајнијих песничких награда код нас.

Прочитај више

„Лаф”Душко Радовић освојио Голубачку тврђаву

У недељу 31. јула 2022. године у велелепном комплексу Тврђаве Голубачки град свечано је отворена изложба Библиотеке града Београда „Био једном један лаф – Душан Радовић”. Ове године обележавања се јубилеј стогодишњица од рођења новинара, писца и афористичара Душка Радовића, те је то био повод да се у оквиру манифестације „Сајам Дунава” која се већ четрнаест година одржава у Голупцу, кроз слике и речи представи великан српске културе.

Прочитај више

МАГИЈА РЕЧИ НАПРАВИЛА ГУЖВУ НА ВРЕЛОМ АСФАЛТУ КНЕЗ МИХАИЛОВЕ

Поезија Радмиле Петровић на Летњем платоу Библиотеке града Београда. У уторак, 26. јула 2022, гошћа нашег Летњег платоа била је песникиња Радмила Петровић. Након разговора са Радмилом и читања њених стихова, посетиоци су постављали питања песникињи и поетско вече је прерасло у непосредно дружење са ауторком стихова пред којима није било равнодушних слушалаца.

Прочитај више

Дани Милована Видаковића у Неменикућу

У уторак, 12. јула 2022, одржани су 26. по реду Дани Милована Видаковића. У програму ове традиционалне културно-уметничке манифестације су учествовали: протојереј Новак Илић, председник ГО Сопот Живорад Милосављевић, проф. др Радослав Ераковић, глумци Ђорђе Марковић и Кристина Пајкић, вокални солиста Раша Павловић, Владимир и Тодор Лазић (гитара), виолинистиа Милован Јовичић, КУД „Весели Космајци" Сопот. Посетиоци су имали прилике да посете изложбу радова ликовне колоније „Неменикуће 2022".

Прочитај више

Учешће Библиотеке града Београда на конференцији Америчке библиотечке асоцијације (АЛА) у Вашингтону (23–28. јуни 2022)

Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, на позив Мајкла Даулинга, директора Одељења за међународне односе АЛА, учествовала је на годишњој конференцији Америчке библиотечке асоцијације која се ове године одржавала у Вашингтону. АЛА је најстарија и највећа светска библиотечка асоцијација са преко 49.000 чланова из 110 земаља. Сваке године око 18.000 чланова из Америке али и међународних чланова учествује у раду конференције.

Прочитај више

Почели ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА

Традиционална културно-уметничка манифестација инспирисана делом првог српског романописца, Милована Видаковића, одржава се већ двадесет шест година у организацији Библиотеке града Београда, одељења Библиотеке ,,Милована Видаковић“ Сопот, Градске општине Сопот и црквене општине Неменикуће. Манифестација ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА је посвећена Миловану Видаковићу, првом српском романописцу, који је заслужан за стварање читалачке публике код Срба у 19. веку и одржава се у његовом родном селу Неменикућу подно Космаја. Под липама манастира Тресије сваке године на Ивањдан свечано отварамо ову велику културну манифестацију.

Прочитај више

ОВО ЈЕ ПОЕЗИЈА

ОВО ЈЕ ПОЕЗИЈА је међународни песнички пројекат који се у четвртак, 2. јуна 2022, завршио у Библиотеци града Београда. Дружили смо се са једним од највећих савремених мађарских песника – Иштваном Турцијем из Будимпеште, затим са Илешом Фенером, преводиоцем поезије Зорана Богнара и Иштвана Турција и наравно, са песником Зораном Богнаром.

Прочитај више

Пројекат „ESSENTIAL” представљен на конференцији ИФЛА МЕТЛИБ 2022

Годишња ИФЛА МетЛиб конференција, у организацији ИФЛА Секције библиотека великих градова, одржана је ове године у мају у Библиотеци града Осла, познатој под именом Даикман. Овој, најзначајнијој светској конференцији која у фокусу има јавне библиотеке, присуствовало је око 120 учесника из библиотека великих градова из целог света (Њујорк, Амстердам, Лос Анђелес, Хелсинки, Праг, Барселона, Ротердам, Монтреал, Београд, ...).

Прочитај више

Изложба цртежа „Простори емоција“ ауторке Тамаре Ждерић.

Изложба цртежа „Простори емоција“ ауторке Тамаре Ждерић. Изложба је отворена до 30. маја.

Прочитај више

Посебна витрина за излагање старе и ретке библиотечке грађе:

Посебна витрина за излагање старе и ретке библиотечке грађе: Културна добра од изузетног значаја, најстарија књига Библиотеке града Београда на страном језику: „Историја Крфа коју је написао Андреа Мармора, племенити Крфљанин“, Венеција 1672. 16. април − 30. мај 2022.

Прочитај више