Библиотека града Београда на 52. ФЕСТ-у

У четвртак, 29. фебруара 2024, у оквиру 52. ФЕСТ-а, у МТС дворани је представљена књига „Слободан Новаковић ‒ личност као метафора” коју је приредио Марко Новаковић, а чији је издавач Библиотека града Београда. Ова књига је осма по реду у оквиру едиције ФЕСТОВИХ 50 чији је уредник Иван Карл.

Прочитај више

ДРАГАНИ МЛАДЕНОВИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА „ДУШАН РАДОВИЋ” ЗА 2023. ГОДИНУ

У четвртак, 8. фебруара 2024. године, у Библиотеци града Београда је свечано уручена Награда „Душан Радовић” за књижевност за децу и младе. Награда је припала књизи „Кад ствари пољуде” ауторке Драгане Младеновић. Награду је уручио Милош Радовић, председник жирија.

Прочитај више

Награда „Београдски победник“ свечано уручена писцу Владану Матијевићу

У уторак, 30. јануара 2024. године, у Библиотеци града Београда свечано је уручена књижевна награда „Београдски победник". Додела награде почела је минутом ћутања у славу прошлогодишњег добитника награде БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК – књижевника и академика Горана Петровића. Присутнима се обратила Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, као и председник жирија проф. др Предраг Петровић као и овогодишњи лауреат Владан Матијевић. Одломке из награђеног романа „Пакрац“ читао је глумац Јован Јовановић.

Прочитај више

ВЛАДАН МАТИЈЕВИЋ – ДОБИТНИК НАГРАДЕ „БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК“ ЗА 2023. ГОДИНУ

У уторак, 22. јануара 2024. године, у Библиотеци града Београда одржана је конференција за новинаре на којој је саопштено име добитника књижевне награде „Београдски победник”.

Прочитај више

НАЈУЖИ ИЗБОР КЊИГА ЗА НАГРАДУ „ДУШАН РАДОВИЋ“ 2023.

Жири у саставу: председник Милош Радовић и чланице проф. др Зорица Хаџић и проф. др Зорана Опачић саопштио је најужи избор књига за награду "ДУШАН РАДОВИЋ" 2023.

Прочитај више

НАЈУЖИ ИЗБОР ЗА НАГРАДУ „БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК“

Жири за Награду „Београдски победник“, у саставу др Предраг Петровић (председник), др Весна Тријић, др Петар Пијановић, др Слађана Илић и др Наташа Анђелковић, одабрао је следећих шест романа у најужи избор за овогодишње признање:

Прочитај више

Обележен 96. рођендан Библиотеке града Београда

Библиотека града Београда обележила је у четвртак, 11. јануара 2024. године, 96 година постојања. Том приликом додељене су награде „Марија Илић Агапова” – за најбољег библиотекара града Београда, „Глигорије Возаровић” – за најбољег издавача и награда за најчитанију књигу страног аутора, награда „Читалац године” и „Повеља за изузетан допринос”.

Прочитај више

УЖИ ИЗБОР ЗА НАГРАДУ „БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК“

Жири Награде „Београдски победник“, у саставу др Предраг Петровић (председник), др Весна Тријић, др Петар Пијановић, др Слађана Илић и др Наташа Анђелковић, одабрао је следећих четрнаест романа у ужи избор за овогодишње признање:

Прочитај више

ШИРИ ИЗБОР НАГРАДЕ „БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК“

Жири Награде „Београдски победник“, у саставу др Предраг Петровић (председник), др Весна Тријић, др Петар Пијановић, др Слађана Илић и др Наташа Анђелковић, одабрао је следећих двадесет седам романа у шири избор за овогодишње признање:

Прочитај више

Представљен зборник Сенке судбина – O књижевном стваралаштву Радослава Петковића

У среду, 13. децембра 2023. године, у Библиотеци града Београда представљен је зборник Сенке судбина – O књижевном стваралаштву Радослава Петковића који је Библиотека објавила 2023. године у оквиру едиције Врхови.

Прочитај више