ПЕСНИЦИ О ПЕСНИКУ ‒ Вече посвећено поезији Игора Мировића

У среду, 18. маја, у Библиотеци града Београда одржано је вече посвећено поезији Игора Мировића, а поводом књиге "Светло у светионику"(Лагуна, 2022) у којој се налазе изабране и нове песме песника Игора Мировића.

Прочитај више

Беч: Изложба посвећена Душку Радовићу

У Бечу, европској и светској престоници културе, у просторијама Заједнице српских клубова, 12. маја 2022. године отворена је изложба Библиотеке града Београда "Био једном један лаф-Душко Радовић". Изложба је уприличена поводом обележавање стогодишњицe рођења великана српске културе, Душка Радовића, а у организацији Аустријско српско културног друштва "Вилхелмина Мина Караџић" и Заједнице српских клубова у Бечу.

Прочитај више

Представљена „Сабрана дела Мира Вуксановића“

У среду, 11 маја у 19 часова у пуној сали Читаонице фонда уметности БГБ представљена су „Сабрана дела Мира Вуксановића“ (Лагуна, 2022).

Прочитај више

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ИЗЛАГАЊЕ У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ ЗА 2022/2023 ГОДИНУ

На ликовни конкурс који је трајао од 1.02-30.3.2022. пријавило се 130 кандидата. Савет Галерије Атријум у саставу: Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда, проф. Владимир Симић, председник Савета, проф. Биљана Ђурђевић, Мишела Блануша музејски саветник МСУ, Наташа Рил уредник ликовног програма Галерије Атријум, изабрао је 20 уметника: Теодора Мицић, Иван Станић, Ивана Аранђеловић, Ивана Драгосављевић, Ивана Јелић, Марина Костић, РЕМ група, Милена Ивановић, Мишо Филиповац, Сергеј Апарин,Тамара Недељковић Вукша, Теодора Јурић, Винка Гашпаруш, Ана Марковић, Андријана Пајовић, Дуња Станојевић, Горан Јуреша, Јелена Бабић, Невена Мишковић и Урош Папеш.

Прочитај више

Стручни скуп библиотекара у Требињу

У Требињу је у организацији Друштва библиотекара Републике Српске и Народне библиотеке Требиње одржан дводневни стручни скуп под називом "Фондови изградња и видљивост - улога нове генерације библиотекара у развоју библиотекарства".

Прочитај више

Цртај као што је написано

У библиотеци "Мома Димић" у Миријеву, 11. априла 2022. године одржана је радионица "Цртам како је написано" коју је водио илустратор и писац Коста Миловановић.

Прочитај више

Представљена књига БИТИ БИБЛИОТЕКА(Р)

У петак, 15. априла 2022, у амфитеатру Народне библиотеке Србије представљена је књига БИТИ БИБЛИОТЕКА(Р) у издању Библиотеке града Београда. Књига је настала поводом обележавања 90 година од почетка рада Библиотеке града Београда са корисницима и на репрезентативни начин прати хронологију рада највеће јавне позајмне библиотеке у региону. Највећи простор је посвећен библиотекарима као мисионарима и чуварима свеколиког људског знања.

Прочитај више

ХАЉИНА КОЈА ИДЕ УЗ ВЕТАР (2020) и ЖЕНЕ ПОД МОЈИМ КРОВОМ (2021)

У библиотеци Бранки Миљковић 8.4.2022. године, одржано је књижевно вече на коме је представљено књижевно стваралаштво Јелене Гавриловић али и две нове књиге ХАЉИНА КОЈА ИДЕ УЗ ВЕТАР (2020) и ЖЕНЕ ПОД МОЈИМ КРОВОМ (2021).Ово вече, на коме се говорило о песничком и о прозном стваралаштву Јелене Гавриловић понело је наслов СВЕ ХАЉИНЕ МОЈИХ ЖЕНА .

Прочитај више

КЊИЖЕВНИ КЛУБ МАЛА ПТИЦА

У уторак 5. априла 2022. књижевни клуб ‚‚Мала птица" одржао је први састанак, након двогодишње паузе, у библиотеци ‚‚Мома Димић" на Звездари. Овом састанку присуствовали су осим новог председника, Милоша Марјановића, и књижевници Ратка Марковић Марјановић, Марко Поропатић, Петрица Нана Веселиновић. Књижевни клуб, који броји двадесет чланова, ће се традиционално окупљати два пута месечно у библиотеци као и у протеклих 9 година, колико клуб постоји.

Прочитај више

ПРОСЛАВИЛИ СМО МЕЂУНАРОДНИ ДАН КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ

Педесет пет година заредом, 2. априла, на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена, у целом свету прославља се Међународни дан књиге за децу. Празник дечје књиге традиционално је прославило и Дечје одељење Библиотеке града Београда. Ове године повод за славље био је двострук - навршава се 100 година од рођења великана књижевности за децу, јединственог Душана Радовића.

Прочитај више