Расписан ликовни конкурс за излагање у галерији Атријум за 2025. годину

Библиотека града Београда расписује ликовни конкурс за излагање у галерији Атријум за 2025. годину. Конкурс је отворен од 15. јуна до 15. августа 2024. године. Услови конкурса: одговарајућа школска спрема (Факултет ликовних уметности, Факултет примењених уметности и сродни факултети), кустоси, историчари уметности и теоретичари уметности са ауторским пројектима.

Прочитај више

Библиотека града Београда на међународној конференцији QQML 2024

Ове године је у периоду од 28. маја до 1. јуна одржана 16. међународна библиотечка конференција QQML (Qualitative and Quantitative Methods in Libraries) у граду Хања (Крит).Представници Библиотеке града Београда (Јасмина Нинков, Бојан Кундачина и Исидора Ињац) учествовали су на конференцији и Библиотеку представили својим веома запаженим предавањима.

Прочитај више

Читалачка значка на Новом Београду – маратон дуг 58 година – 2.129 учесника, 744 награђена, 5 спeцијалних награда

Завршна свечаност 58. манифестације „Читалачка значка“ на Новом Београду одржана je 29. маја 2024. године у Амфитеатру 5 Политехничке академије у присуству преко 500 посетилаца, ђака, школских и градских библиотекара, сарадника, наставника, родитеља, представника Градске општине Нови Београд и Библиотеке града Београда.

Прочитај више

Учешће Библиотеке града Београда на годишњем састанку EURIG-а 15-16. мај 2024, Хелсинки

Извршни одбор Европске интересне група за RDA (European RDA Interest Group - EURIG), која представља организационо тело за европско представљање у RSC (RDA Steering Committee), је организовао годишњи састанак 15-16. маја 2024. године у Националној библиотеци Финске у Хелсинкију.

Прочитај више

Учешће Библиотеке града Београда на XXIV стручном скупу Друштва библиотекара Републике Српске под називом „Библиотеке за одрживу будућност“

Друштво библиотекара Републике Српске организовало је XXIV стручни скуп под називом „Библиотеке за одрживу будућност“. Овогодишњи скуп, који је одржан у Приједору (25-26. 04. 2024. године), окупио је 176 библиотекара из различитих типова библиотека, из Босне и Херцеговине, Србије и Македоније.

Прочитај више

Завршни састанак партнера у оквиру DIGIBLEND пројекта

Бојан Кундачина и Марјан Маринковић учествовали сукао представници Библиотеке града Београда на завршном састанку пројектног тима у оквиру Еразмус+ пројекта "Improving adult digital literacy through innovative gamified blended learning" (акроним DIGIBLEND). Састанак је одржан 25. и 26. aприла 2024. у Коњи, у организацији Konya Provincial Directorate of National Education, jeдног од партнера на пројекту.

Прочитај више

Промена локације огранка Библиотеке града Београда

Обавештавамо кориснике да је огранак Библиотеке града Београда „Фонтана“ затворен јер се из досадашњег простора који се налази у оквиру Тржног центра Фонтана на Новом Београду (Париске комуне 13/1), сели у нови простор у улици Народних хероја 13 на Новом Београду. Књиге позајмљене у огранку "Фонтана" се могу вратити у Централно одељење за одрасле „Вук Караџић“, које се налази у Булевару Зорана Ђинђића 152а. Најближи огранак Библиотеке је Огранак „Марија Илић Агапова“ (Народних хероја 42, блок 37) који поред фонда за одрасле, поседује и фонд за децу.

Прочитај више

Светски дан књиге – Сви смо у библиотеци!

Светски дан књиге, 23. април, Библиотека града Београда традиционално обележава акцијом „СВИ СМО У БИБЛИОТЕЦИ!“ Од 12 до 13 сати, познате личности радиле су као библиотекари на нашем пулту, учлањујући кориснике, дајући препоруке за читање... Са нама су данас били: глумци Јован Јовановић, Бранка Пујић, Исидора Симијоновић, Александра Јанковић, Јадран Малкович, Миона Марковић, писци Весна Капор и Миомир Петровић, редитељка Јелена Бајић, новинари Марија Миљевић и Владимир Петровић, кантауторка Ана Станић. Драги гости су нам били и ученици 4. разреда ОШ „Краљ Петар I".

Прочитај више

Библиотека града Београда на међународној конференцији “ARLIS/NA Anual Conference”, Питсбург, САД (2-5.04.2024. године)

Удружење уметничких библиотека Северне Америке (Art Libraries Society of North America) је ове године организовало 52. годишњу конференцију под називом “POP!”, од 2 до 5. априла 2024. године, у хотелу „ Omni William Penn“ у Питсбургу (Пенсилванија). Библиотека града Београда је имала своја два представника: Јасмину Нинков, директорку и Оливеру Настић, вишег библиотекара, којој је као добитници награде “Samuel H. Kress Foundation Award for International Travel”, било омогућено учешће на конференцији.

Прочитај више

Одржан тренинг за тренере у оквиру NEED пројекта

Од 20. до 22. марта у Жалецу, Словенија, представници Библиотеке града Београда учествовали су у тренингу за тренере у оквиру пројекта „Новинска писменост кроз друштвену игру” (енг. ”NEED – News Literacy on Board”).

Прочитај више