Одржан IFLA Summit 2024

Библиотека града Београда

Једна од најважнијих светских конференција IFLA Information Futures Summit 2024. одржана је од 30. септембра до 3. октобра 2024. године, у Бризбејну, Аустралија (https://2024.ifla.org).

Две екслузивна догађаја на овом скупу на којем је присуствовало око 800 учесника из преко 70 земаља, била су објављивање нацрта тзв. Бризбејнске декларације и објављивање IFLA Trend Report 2024 (https://2024.ifla.org/wp-content/uploads/2024/09/ifla-trend-report-2024.pdf).

Учесници скупа су имали могућност да заједнички интервенишу на нацрту Бризбејнске декларације и тако учествују у финалном изгледу овог документа који за циљ има да редефинише Лионску декларацију и утврди основне будуће правце деловања библиотека на пољу информација и знања.

Продуктивна дискусија вођена је о налазима наведеним у IFLA Trend Report 2024, првом документу овог типа израђеном након 10 година, који дефинише седам најважнијих трендова на пољу информација и знања и даје  стратешка усмерења која библиотеке треба да следе у будућности.

Излагање на Самиту имали су и представници Библиотеке града Београда, Јасмина Нинков и Марјан Маринковић, који су представили два међународна пројекта посвећена новинској писмености и критичком мишљењу у којима БГБ учествује – пројекат ESSENTIAL (https://newslitproject.net) у оквиру којег је израђен обиман онлајн курс посвећен овој теми, и пројекат NEED (https://newsliteracy.info), који иде корак даље и примењује иновативне методе учења кроз игру и хибридног учења у едукацији грађана из новинске писмености. Излагање је изазвало велику пажњу колега из многих земаља и споменуто је и на завршној сесији Самита.