Младеновац

„Деспот Стефан Лазаревић”

Одељење библиотека „Деспот Стефан Лазаревић” Младеновац

Од 1954. године постојало је једно одељење Библиотеке при Градској општини Младеновац. Библиотека у Младеновцу званично је отворена 1968. године и од тада носи назив „Коста Ђукић”. Од 1989. године, Библиотека је једна од организационих јединица Библиотеке града Београда. Од 2000. године, Библиотека добија назив који носи и данас – „Деспот Стефан Лазаревић”. Налази се у згради Радничког универзитета, на првом спрату.

Централно одељење Библиотеке у свом саставу има два одељења: Одељење одраслих и Дечје одељење. Располаже фондом од око 71.000 библиотечких јединица. Годишње се упише око 5.500 чланова. Поред основне делатности, Библиотека организује велики број образовно-културних програма, књижевног, ликовног, музичког и мултимедијалног садржаја.

Библиотека организује књижевну манифестацију „Шумадијске метафоре” од 1987. године у  сарадњи  са  Градском општином  Младеновац и Центром за културу. „Шумадијске  метафоре” представљају међународно такмичење поета и прозаиста. Посебан  квалитет овом фестивалу дају страни гости и специјална издања. У оквиру конкурса „Шумадијских метафора”, постоји и конкурс за дечје радове, али искључиво за школе из Младеновца. Од 1999. године, поред зборника, „Шумадијске метафоре” штампају и књигу победника која представља прву награду на конкурсу. Од 2002. године установљена је повеља за животно дело у области поетског стварања – „Карађорђе”. Међу добитницима ове повеље су и знаменити књижевници Срба Игњатовић, Матија Бећковић, Радомир Андрић итд.

Услуге


  • Књиге за одрасле
  • Књиге за децу и младе
  • Мултимедија (ДВД, ЦД)
  • Завичајни фонд
  • Културно образовни програм

Дешавања
На овој локацији тренутно нема најављених дешавања. Погледајте дешавања на другим локацијама.

Огранци

„Деспот Стефан Лазаревић”

понедељак-петак: 8-20 часова
субота: 8-14 часова
Краља Петра I бр. 175, I спрат
011 82 30 200
biblioteka.mladenovac@gmail.com

„Деспот Стефан Лазаревић”

Краља Петра I бр. 175, I спрат 011 82 30 200 biblioteka.mladenovac@gmail.com

понедељак-петак: 8-20 часова
субота: 8-14 часова