011 – Momo Kapor: 2021.

Autor izložbe:

Bojan Kundačina

Dizajn izložbe:

Dejan Dačić

Biblioteka grada Beograda je u saradnji sa zadužbinom „Momčilo Momo Kapor” organizovala izložbu, u okviru manifestacije Dani Beograda 2021 i povodom 11 godina od smrti, posvećenu srpskom piscu i slikaru Momi Kaporu

Koristeći i spajajući dve umetnosti kojima se bavio Momo Kapor, književnost i crtanje, uz pomoć njih je ispričana jedna priča o Beogradu. Pomoću tekstova i crteža Mome Kapora i igrajući se sa njima, priča počinje i završava se u Knez Mihailovoj ulici, na nekadašnjoj štrafti ili korzou, i govori o onome što čini Beograd: o rekama, nebu i ljudima. Beograd se menja, kao i svi gradovi, i čeka svakog od nas da pronađemo svoj ugao i svoju ulicu i da od njih stvorimo poeziju.

 

Izložba je urađena dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

 

Od Mome Kapora nema boljeg vodiča kroz Beograd, kroz njegovu istoriju, ulice, svakodnevicu i kroz osobine Beograđana. 011 je pozivni broj za Beograd i njegov simbol, a Momo Kapor jedinstveni broj koji nas poziva da otkrijemo Beograd. Kada okrenete broj 011/Momo- Kapor, sa druge strane žice će se svakome javiti Beograd – nekome će pričati o Savi i Dunavu, nekome o dolasku proleća i o sreći, a nekada će samo nekoga ogovarati, kao svi Beograđani.

 

Školice su simbol umetnosti Mome Kapora, jednostavna dečja igra na trotoaru grada. Izložbu čini 11 panoa koji predstavljaju 11 kvadrata školice koji vode posmatrača do završetka školice, do ovalnog luka, tj. Beograda. Kada prođete sve kvadrate školice treba da krenete u život i nađete svoj Beograd.

Izložbu možete pogledati ovde.

Katalog možete pogledati ovde.