Bio jednom jedan laf: Dušan Radović: 2014.

Autor izložbe:

Olga Krasić Marjanović, Vladislava Ivković Marković, Violeta Đorđević

Dizajn izložbe:

Snežana Rajković

Izložba posvećena životu i radu Duška Radovića

Izložba je priređena u galeriji Biblioteke grada Beograda, novembra 2014. godine. Korišćenjem obimne dokumentarne građe izložbom su predstavljeni najvažniji momenti života i stvaralaštva Dušana Radovića od Niša i Subotice, do Beograda. Profesionalna karijera jednog od najpoznatijih dečjih pesnika i vrsnog aforističara kretala se od rada u redakciji dečjeg časopisa Pionir u posleratnom Beogradu, preko Radio Beograda, TV Beograda do Studija B.

 

Ređale su se poznate pesme i zbirke – “Bio jednom jedan Laf”, “Poštovana deco”, do radio drame “Kapetan Džon Piplfoks” i kultne TV emisije “Na slovo na slovo”.

 

Kroz nekoliko portreta i izvoda iz intervjua predstavljeni su pogledi na stvaralaštvo pesnika i dečju literaturu.

 

U drugom delu izložbe predstavljeno je takozvano primenjeno stvaralaštvo Dušana Radovića. To su mahom tekstovi pisani za TV emisije: “TV kuvarice” i “Ženski razgovori”.

 

 

“Šta znam o sebi da kažem? Mnogo pričam i pričam na humoristički način, pravim šale na svoj i tuđ račun. Ponekad imam utisak da sve to pričam kako ne bih kazao šta mislim. I, kad pričam o svom životu, jednom pričam ovako, jednom onako. Imam utisak a čovjek ima više svojih biografija. Jedna je za djecu, druga za političare, treća za žene… Ali što sam u stvari, ne znam ni sam.”

 

…Meni pisanje nije pretjeran težak napor. Pisanje mi je oduvjek bilo velika razonoda. Istina, valjalo je zapeti, sjediti za radnim stolom, ali uvek mi je to pričinjavalo veliku radost, tako da sam zaboravljao na usputne teškoće..”

Izložbu možete pogledati ovde.

Katalog možete pogledati ovde.