Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi: 2011.

Autor izložbe:

Nataša Bulatović

Dizajn izložbe:

Snežana Rajković

Obeležavanje stogodišnjice smrti Lava N. Tolstoja i dva velika jubileja F. M. Dostojevskog (190 godina od rođenja i 130 godina od smrti)

Izložba je pripremljena za Dane srpske kultureu Rusiji 2011. godine, koje su zajedno organizovali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo kulture Ruske Federacije. Bila je prikazana u Moskvi i Sankt Peterburgu u oktobru i novembru 2011. godine. Ostvarila je izuzetnu posetu i pobudila veliko interesovanje Rusa za srpsku kulturu.Izložbu sačinjava 30 plakata na ruskom i srpskom jeziku, dimenzija 100×70 cm.

 

Autorka je nastojala da pruži svestran prikaz recepcije dvojice najvećih ruskih pisaca u Srbiji, istražujući ujedno prevodilačku, štamparsku, kritičarsku, pozorišnu, filmsku, društvenu i prosvetnu delatnost Srba vezanu za L. N. Tolstoja i F. M. Dostojevskog od sredine 19. i tokom čitavog 20. veka. Ova izložba otkriva i malo poznate, direktne veze između dvojice velikih ruskih pisca i srpskog naroda: rodoslov Tolsojevih potomaka,emigranata u Srbiji, Tolstojevu plaketu počasnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, privatne prepiske i druženje sa pojedinim Srbima (Tolstojeva prepiska sa Anđom, sestrom Nadežde i Rastka Petrovića) kao i njihove misli o srpskom narodu (zapisi Dostojevskog o Srbima u Piščevom dnevniku)…

 

Izložba je bila prikazana u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda (2012), na Beograskom sajmu knjiga (2015), u Ruskom kutku pri Narodnim bibliotekama u Kragujevcu i Nišu (2020).U toku 2021. godine, kada se obiležava 200 gdina od rođenja Dostojevskog, izložba je bila prikazana u bibliotekama, kulturnim centrima i udruženjima rusko-srpskog prijateljstva u Srbiji (Novi Sad, Vršac, Kladovo, Lazarevac, Novi Bečej, Kikinda, Irig, Čačak), Bosni i Hercegovini (Banja Luka, Trebinje, Bileća, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Lopare) i R. Hrvatskoj (manastir Krka).