AccessIT – obuka osoblja, digitalizacija zavičajnog fonda i uključivanje sadržaja u Evropeanu

Međunarodni projekti AccessIT – Accelerate the cirulation of culture though exchange of skills in information technology (2009-2011) i AccessIT Plus (2011-2013) realizovani su uz podršku Evropske komisije, u okviru programa Kultura 2007-2013. Sastojali su se iz obuke osoblja, digitalizacije zavičajnog fonda i uključivanja sadržaja u Evropsku digitalnu biblioteku (Europeana).

Projekti su obezbedili jedinstveni paket obuke (kurseva) za osposobljavanje stručnjaka iz manjih, lokalnih ustanova kulture – baštinskih institucija iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije za digitalizaciju fondova biblioteka, arhiva i muzeja. Kako bi kursevi bili dostupni najširoj stručnoj javnosti napravljeni su na platformi Moodle i dostupni su onlajn na serveru elektronske učionice Narodne biblioteke Srbije. Prvi kurs “Digitalni repozitorijumi  za male baštinske institucije” namenjen ej svima koji žele da se bave digitalizacijom i na jednostavan način objašnjava sve korake koje je potrebno preduzeti da bi se jedna kolekcija našla u digitalnom obliku. Drugi kurs: “Saradnja sa Europeanom” namenjen je svima onima koji se digitalizacijom bave duže vremena i žele da omoguće dostupnost digitalizovanog sadržaja svoje institucije kroz Europeanu.

BGB je u okviru projekta otpočela proces digitalizacije svojih fondova stare i retke građe i izgradila svoju prvu digitalnu biblioteku na platformi dLibra.

BGB je prvi projekat realizovala sa još 4 partnera iz Engleske, Turske, Grčke i Poljske, dok su u drugi projekat bile uključene i biblioteke iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, i to: Gradska biblioteka iz Rijeke, Narodna i Univerzitetska biblioteka iz Banjaluke, Narodna i Univerzitetska biblioteka iz Tuzle i Gradska biblioteka iz Skadra. Koordinator projekata bila je firma MDR Partners iz Londona.

 

Vrednost projekta: 140.000,00 dinara prvi, 400.000,00 dinara drugi
Period realizacije: 2009-2011. i 2011-2013.
Donator: Evropska unija (Kultura 2007-2013)