AVA Doc – besplatni svetski dokumentarni i kratkometražni filmovi za članove biblioteka

AVA Doc je međunarodni projekat koji je okupio 27 partnera iz 9 evropskih zemalja sa ciljem da najbolje svetske dokumentarne i kratkometražne filmove učini dostupnim korisnicima biblioteka u raznim evropskim zemljama. Evropski festivali kratkog i dokumentarnog filma svoj filmski program su kroz projekat učinili dostupnim  za korisnike 15 biblioteka širom Evrope (Velika Britanija, Nemačka, Portugal, Češka, Finska, Italija, Srbija). U Srbiji to su bili korisnici Narodne biblioteke Srbije i ŽBiblioteke grada Beograda, koji su filmove mogli da gledaju ili na računarima u samim bibliotekama, ili od kuće, putem specijalizovane onlajn platforme. U projekat su uključena četiri značajna festivala dokumentarnog filma iz Evrope- Ji.hlava IDFF, DocLisboa, Sheffield IFF i Beldocs IDFF. Nosilac projekta je nemačka kompanija Reelport, a srpski partner na projektu festival Beldoks.

Ovim inovativnim projektom multimedijalni sadržaj u bibliotekama je obogaćen i po prvi put je uveden onlan VOD (video on demand) servis u srpskom bibliotekarstvu.

Projekat je podržala Evrpska unija kroz program Kreativna Evropa, potprogram Mediji, kao i Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Veb sajt projekta: www.ava-library.com

 

Vrednost projekta: 38.940.000,00 dinara
Period realizacije: 2017-2019.
Donator: Evropska unija (Program Kreativna Evropa)