Finansijska pismenost građana – finansijska edukacija građana putem radionica i specijalizovanog sajta

Projekat je osvojio prestižnu međunarodnu EIFL Public Library Innovation Award kao jedan od najboljih bibliotečkih projekata koji doprinose ekonomskom osnaživanju društva.

Projekat je realizovan u saradnji BGB i USAID-a i bio je usmeren na poboljšanje finansijske pismenosti građana Srbije. Činile su ga dve celine:

  • obuke bibliotekara za vođenje radionica iz osnova finansijske pismenosti i
  • izrade posebnog veb sajta namenjenog finansijskoj edukaciji građana

Petnaest bibliotekara prošlo je stručnu obuku iz osnova finansijske pismenosti i metodologije rada sa mladima. Ovi bibliotekari su potom održali preko 50 radionica beogradskim srednjoškolcima, studentima, osobama sa invaliditetom i drugim građanima.

U okviru projekta kreiran je i pušten u rad i veb sajt www.novcici.rs.

Cilj sajta je da se na jednostavan način izlože osnovni principi upravljanja ličnim, odnosno porodičnim finansijama i pruže osnovne informacije o tome kako određeni finansijski proizvodi funkcionišu i kakod a ih efikasno koristimo.

Uvođenjem usluge finansijskog opismenjavanja BGB je postala prva biblioteka u zemlji i jedna od retkih u Evropi koja podiže obrazovni nivo svoje lokalne zajednice u oblasti finansija.

Ovaj projekat je sasvim sigurno promenio svest dobrog dela domaće (bibliotečke) javnosti o ulozi i funkciji javne biblioteke u savremenom dobu.

Vrednost projekta: 2.000.000,00 dinara
Period realizacije: 2009-2010.
Donator: USAID