Tramvaj zvani knjiga – adaptiranje tramvaja u biblioteku na točkovima, uz muzičke instalacije i programe

Projekat je nagrađen 1. nagradom na 73. svetskom kongresu bibliotekarstva u Durbanu, 2007.

Povodom 50. Sajma knjiga u Beogradu 2005. godine, BGB je svoj doprinos u promovisanju literature ostvarila na jedan neobičan i inovativan način. Od Gradskog saobraćajnog preduzeća Biblioteka je izmajmila tramvaj koji je adaptirala u “tramvaj od knjiga”. Tramvaj je saobraćao od Biblioteke do Beogradskog sajma, za vreme trajanja Sajma knjiga, ali (usled pozitivnog odjeka) i dva meseca po njegovom završetku.

Adekvatnim dizajnom tramvaj je bio brendiran spolja i iznutra. Enterijer tramvaja je, pored postera koji su objašnjavali smisao projekta i drugog propagandnog materijala Biblioteke, bio posebno opremljen. Na sedištima i rukohvatima privezani su časopisi za književnost i ostale kulturne oblasti, kao i katalozi izdavačkih kuća. Tako je svaki putnik mogao da ih tokom vožnje prelista. Takođe, preko ozvučenja u tramvajus ve vreme su puštani poetski i literarni audio zapisi koje smo nabavili iz arhiva Radio Beograda. U posebnim kutijama nalazili su se kuponi za upis u Biblioteku uz 50% popusta. Vozači tramvaja nosili su majice i kačkete Biblioteke. U tramvaju je održano više deijih radionica i džez improvizacija. Time smo dobili svojevrsnu “biblioteku na točkovima”.

Ciljevi projekta:

  • Promovisanje Sajma knjiga i knjige uopšte;
  • Promovisanje Biblioteke kao jedne od najbitnijih institucija u vezi sa knjigom;
  • Podizanje kvaliteta kulturnog života prestonice;
  • “Oživotvorenje” literature inplementiranjem u svakodnevnicu (vožnja tramvajem).

Zbog izuzetno povoljnih reakcija projekat je trajao tri godine, od 2005. do 2008. godine, da bi potom imao i svoje varijante sa autobusom zvanim knjiga.

BGB je projekat realizvoala u saradnji sa GSP Beograd i Masel Group. U 2007. godini partner je bio i Italijanski institut za kulturu.

Vrednost projekta: 300.000,00 dinara (po godini)
Period realizacije: Projekat je realizovan tri godine za redom - 2005/6/7, u vreme trajanja Sajma knjiga