Tvrđava kulture – kulturno-umetnički programi na Kalemegdanu

Projekat se sastojao iz mini sajma knjiga i niza književnih i muzičkih programa realizovanih tokom leta 2006. godine na Kalemegdanu. Realizovan je kroz partnerstvo BGB sa JP Kalemegdanskom tvrđavom i IP Narodnom knjigom, i uz saradnju sa Fakultetom muzičke umetnosti i Akademijom lepih umetnosti.

Na sajmu knjiga je učestvovalo oko 40 beogradskih izdavača koji su imali prodajne izložbe knjiga na specijalnim štandovima postavljenim duž glavne staze kalemegdanskog šetališta. Štandovi su bili smešteni u malim belim šatorima što je doprinelo jednom bajkovitom izgledu čitavog prostora. Svako ko bi kupio knjigu na ovom sajmu, dobijao je kupon uz koji je mogao da se po povlašćenoj ceni učlani u Biblioteku.

Kulturni programi su se održavali svakog dana za vreme trajanja projekta. Biblioteka je organizovala niz koncerata za gitare i harmonike studenata Muzičke akademije i Akademije lepih umetnosti, kamerne i džez koncerte, kao i više pesničkih večeri na kojima je svoju poeziju kazivalo preko 20 eminentnih, mahom beogradskih, pesnika. JP Beogradska tvrđava je takođe organizovala niz tzv. promenadnih koncerata, na kojima su nastupile grupe Svitanje, Belo platno, Beogradski diksilend orkestar, Vladimir Protić kvartet, Yoculatores, Shira u’tfila, “Piccolo orchestra”, Orkestar policije Beograda.

Ciljevi projekta bili su:

  • popularizacija kulture i doprinos letnjim programima prestonice;
  • popularizovanje knjige i težnja za njenom dostupnošću putem sajamskih popusta;
  • promovisanje BGB kao jedne od najbitnijih institucija kulture;
  • podizanje kvaliteta ukupnog kulturnog života prestonice.

 

 

Vrednost projekta: 1.000.000,00 dinara
Period realizacije: 2006.