БИБЛИОНЕТ 2021

Лесковац

У организацији Заједнице матичних библиотека Србије и Народне библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу, одржан је Библионет 2021, петнаести по реду стручно-научни скуп са темом „Библиотека од куће : изазови и могућности организације библиотечких услуга током пандемије“.

Скуп Библионет 2021. години, тежећи да одржи корак са актуелношћу дешавања у струци, бавио се представљањем и анализом рада библиотека током пандемије како у Србији, тако и региону и свету, са циљем остваривања увида у постигнуте резултате и позиционирања у даљем планирању рада у тзв. новој реалности. Стручни скуп су отворили предавачи из региона – из Градске књижнице Ријека, Техничке књижнице Љубљана и Националне и свеучилишне књижнице из Загреба, који су своја искуства о организацији рада библиотека у време пандемије, пренели путем видео линка. У склопу радних сесија, о својим искуствима у раду библиотека током пандемије вируса, говорили су представници библиотека из Новог Сада, Ваљева, Крушевца, Бачке Паланке, Крагујевца, Смедерева, Ниша и Врања, али и предавачи из Народне библиотеке Србије и Библиотеке града Београда, као и библиотеке домаћина. Ово је била прилика да се чују примери добре праксе и да се кроз разговор дође до смерница које ће помоћи библиотекама да адекватно управљају кризом, да пронађу своје место у новом поретку ствари, да остану друштвено одговорне и своје деловање и капацитете прошире и искористе на најбољи начин. Скуп снажно и директно доприноси развоју научно-истраживачког, стручног и практичног рада у библиотечко-информационој делатности у Србији.

Директор Библиотеке града Београда, Јасмина Нинков, била је члан Радног председништва, а четири стручна радника су представила радове: дипломирани виши библиотекари Исидора Ињац и Владислава Ивковић Марковић („Виртуелни културни програми Библиотеке града Београда“), дипломирани виши библиотекар Марина Неђић („Школске библиотеке у време пандемије : изазови и могућности организације библиотечких услуга у школама које образују ученике са инвалидитетом на територији Београда“) и дипломирами библиотекар саветник Виолета Ђорђевић („Креативност као лек : програми културе у доба короне“). Скупу су из Библиотеке града Београда присуствовали и стручни радници Марјан Маринковић, Станка Јовичић, Миланка Бабић Вукадинов, Снежана Кавалић-Арсенијевић, Татјана Александров и Соња Душић, који су искористили прилику за драгоцену размену искустава са колегама из Србијe и региона.