Карло Рис у Галерији Атријум

БГБ, Галерија Атријум

У понедељак, 22.новембра у Галерији Атријум отворена је изложба скулптура „Umbrae“ аутора Карла Риса.

Серија скулптура „Умбрае“по речима аутора бави се психолошким феноменима насталим  посредством социолошких околности. Појам  umbra(lat.) означава најдубљи и најтамнији део сенке, те сугерише Карлово  истраживање најдубљих и неосветљених простора унутарњег бића савременог човека. Аутор алегоризује проблеме као што су анксиозност, отуђеност и бес, кроз модуле које  називаУмбре, због њихове сабласне присутности и колорита. Серија  радова настала је  као плод  вишегодишњег ликовног и личног истраживања кроз мотив Умбре. Користећи  стилизовани људски  лик, лишен особина и јединствености, аутор дочарава осећај нелагоде и неповезаности који доживљавамо у интеракцији са непознатим људима.

Прва скулптура  у овом серијалу „Доба ишчекивања“израђена  је 2018. године и приказује две седеће скулптуре које сугеришу имагинарну, ванвременску чекаоницу.По речима аутора тескобно ишчекивање времена када ће „бити боље“представља доминантан осећај свременог човека . Скулптуре „Безимени“ и „Ендемска врста“  настале 2019. године, отеловљују, усамљеност, неизвесност, отуђеност, укорењеност. И даље је присутна нема статичност. Радови „Фурор“ и „АхТ“ приказују фигуре које се уздижу, покрећу, превазилазе статичност. Још увек су несигурне, али њихова монументалност говори о затомљеној енергији којом располажу и акцији ка превазилажењу стања у коме се налазе. Пројекција рендгена грудног коша, звука откуцаја срца и уздисаја који се појачавају, доприноси  утиску анксиозности и психолошког притиска које нам скулптуре сугеришу.

Рад на овој теми не исцрпљује се овом изложбом, већ по речима аутора, наставља да се развија и усложњава.

Биографија:

Карло Рис рођен је 1996. године у Загребу. Школу примењене уметности уписује 2010. године, а 2011. се опредељује за смер Вајарски дизајн. Матурира 2014. године. Исте године уписује Вајарски  одсек Академије ликовних уметности у Загребу. Од 2016. године студира на Смеру мала пластика и медаљарство, под менторством професора Дамира Матаушића.  Дипломира 2021. године.
Излагао је на ХIII Тријеналу хрватског вајарства 2018. године, XIII Меморијалу Иве Кердића – триjеналу мале пластике и медаљарства 2019. године и бројним групним и продајним изложбама и фестивалима.