Изложба Андрее Крнетић Грбић у Галерији Атријум

У уторак, 7. децембра у Галерији Атријум отворена је изложба графика и цртежа „Живитиње“ ауторке Андрее Крнетић Грбић. Отварајући изложбу, др Ана Милошевић, историчар уметности, дала је свој осврт на најновији циклус радова  уметнице:

…Свој универзум ауторка је саздала на постулатима визуелне естетике која негује изворну и исконску ликовност: комбинујући различите технике; супротстављајући површине, текстуре и у контуре ухваћене или слободне шрафуре различитих смерова; балансирајући између симплификоване чистоће и редундантног „хаоса“

…Шта насељава овај необични универзум и ко су главни актери на овој уметничкој позорници? Опчињеност животињама Андрее Крнетић Грбић оправдава њхово присуство на скоро свим радовима. Оне су „дио слагалице која се савршено уклапа, бескрајно толерантно на суровост човека“. Оне имају безброј лица, израза, значења и могућности. Оне су слике и знаци, архетипски симболи наше колективне несвесности, представе на зидовима пећина, оне су прва бића настала из „примордијалне супе“ неживе материје. Оне су једно и мноштво, посебно и опште, филозофско питање и дечији сан. Животиње су путници између светова, заједно са лествицама, сунцем, месецом и кишом.

У овом свету симбола који је циљано наиван, једноставан и искрен, а у исто време помало значењски херметичан и надасве личан, ипак постоји прича. Сама ауторка саопштава: „свака животиња је једна прича, једна васиона која савршено и тихо постоји“. Њени радови нас, попут хиљадугодишњих енигми из културне историје човечанства, позивају да ту причу откријемо, довршимо и наново испричамо – закључује Ана Милошевић.

Изложба је отворена до 20. децембра.

Биографија:

Андреа Крнетић Грбић дипломирала је 2011. године на Академији уметности у Бања Луци на ликовном одсеку, смер графика. Као студент добила је награду за најбољи цртеж, коју сваке године додељује Академија. Организовала је девет самосталних изложби графика, цртежа и слика.  Учествовала је на бројним  колективним изложбама у земљи и иностранству. Своје уметничко деловање није базирала на једном медију, већ се активно бави графиком и сликарством. Од 2015. године члан је Уметничког савета Музеја Козаре у Приједору.