Упознајте Рубикову коцку

Дечје одељење БГБ, "Чика Јова Змај"

У Дечјем одељењу Библиотеке града Београда „Чика Јова Змај” приређен је  програм „Упознајте Рубикову коцку”.  Програм је организован у сарадњи са Одељењем за културу амбасаде Мађарске – Collegium Hungaricum Beograd.

Тема програма била је Рубикова коцка позната и као Магична коцка или Мађарска коцка, механичка 3 Д комбинациона слагалица коју је изумео мађарски проналазач и професор архитектуре Ерне Рубик (мађ. Rubik Ernő). Ове године навршава се четрдесет и пет година од појаве прве Рубикове коцке. Рубикова коцка сматра се једном од најпродаванијих играчка у свету, јер је до сада продата у више од 300 милиона примерака. Упркос планетарној популарности коцке, порекло коцке често остаје у сенци. Програм који је  приређен био је сјајна прилика да се скрене пажња на чињенице о пореклу коцке, али и да се новој генерацији деце и младих представи ова чудесна играчка.

Учесници програма били ученици из београдских основних школа „Михаило Петровић Алас”, „Филип Кљајић Фића” и „Никола Тесла”, гимназије „Милена Павловић Барили” и Техничке школе „Дрво арт”. Деца и млади су у виду презентације чули бројне занимљивости о самој коцки, погледали филм о професору Рубику, упознали се са низом правила за лакше и брже састављање коцке и опробали се у вештини слагања чувене коцке. Гост програма био је Алекса Радовановић, који је спремно одговарао на бројна питања публике, показао им седам корака за брже и лакше склапање коцке и демонстрирао своју вештину брзог слагања коцке на опште одушевљење свих присутних. При самом крају радионице добровољци из публике имали су прилику да се опробају у такмичењу, а секунде су одлучивале ко ће бити победник.