Бесплатно читање новина и часописа онлајн путем у БГБ

Библиотека града Београда

Библиотека града Београда је, у сарадњи са Новинарницом, свим посетиоцима централне зграде омогућила бесплатно читање новина и часописа онлајн путем, преко портала Pregled.Press. Свако ко уђе у централну зграду БГБ у улици Кнеза Михаила 56 моћи ће да преко свог мобилног телефона, таблета или лаптопа приступи колекцији новина и часописа преко наше Wi-fi мреже.

Да би приступио колекцији, посетилац треба да инсталира андроид или iOS апликацију Pregled Press (https://play.google.com/store/apps/details?id=pregled.press, https://apps.apple.com/us/app/pregledpress/id1619631165), и да се повеже на Wi-fi мрежу БГБ Biblioteka_grada. Након тога корисник може читати сва издања која се налазе у колекцији без икаквих ограничења, у пуном тексту, истог изгледа и садржаја какав се налази у штампаном издању.

Колекција садржи велики број дневних новина из Србије и региона, као што су Вечерње новости, Данас, Курир, Вијести, Ослобођење… Ажурирање се врши на дневном нивоу тако да је сваког дана доступно актуелно дневно издање.

Нарочита вредност колекције је у значајном броју часописа, који су разврстани у више категорија: Друштво и политика, Наука и технологија, Бизнис и економија, Спорт, Дух и тело, Породица и дом, Храна и вино, Хоби, Забава, Стрип и роман…

Корисницима су на располагању наслови као што су Политикин забавник, Мали Политикин забавник, National Geographic, Монитор, Печат, Нови магазин, Нова економија, Бизнис и финансије, Свет компјутера, PC Press, Базар, Лепота и здравље, Elle, Глориа, Auto Bild, Brava Casa, Уради сам, Мој стан, Торте и колачи, Бакини слаткиши, и многи други. За љубитеље стрипа посебно истичемо легендарног Алана Форда.

Колекција обухвата и више наслова локалних новина и часописа као што су Новосадски репортер, Чачански глас, Лозничке новости, Нове суботичке новине, Глас Подриња, Сремска новине, Нове кикиндске новине, Младеновачки глас, Нови пут, Вршачка кула…

Колекција се редовно ажурира, тако да увек садржи најактуелнија издања, чак и пре него што се нађу на киосцима. Поред најновијих бројева, у њој се налази и богата архива старих бројева новина, часописа и магазина.

Увид у садржај колекције доступан је на адреси www.pregled.press.

Приступ колекцији је обезбеђен и из веб прегледача, на корисничким десктоп рачунарима у Мултимедијалној читаоници БГБ.

Увођењем ове нове услуге, БГБ наставља са развојем сервиса који омогућавају приступ садржајима и знањима онлајн путем, пратећи светске трендове у библиотекарству и потребе савремених корисника.