БГБ на Метлиб конференцији 2023

Библиотека града Београда

Од 2. до 5. октобра 2023. године у Буенос Ајресу је одржана међународна конференција Метлиб 2023, под окриљем ИФЛА Метлиб секције (Metropolitan Libraries Section). Реч је једној од најзначајнијих светских конференција која у фокусу има јавне библиотеке метропола, тј. градова већих од 400.000 становника. Овогодишњи скуп, на ком је учествовало преко 100 стручњака из целог света, организовали су Друштво библиотекара Аргентине и Конгресна библиотека Аргентине, која је била и домаћин догађаја.

Тема конференције била је „Participatory, Inclusive and Sustainable Libraries for the Future”, са уверењем да библиотеке метропола могу имати важну улогу у окупљању људи, грађењу инклузивних заједница и пружању помоћи у остваривању људских права.

Представници Библиотеке града Београда, Јасмина Нинков и Марјан Маринковић имали су активно учешће на конференцији. Учествовали су на панелу „Inclusion at libraries: experiences and new challenges” на којем су имали заједничко излагање уз презентацију под насловом „Library as a diverse cultures hub: Belgrade City Library example”. Излагањем је, на примеру рада Библиотеке града Београда, илустровано како јавна библиотека може да послужи као средиште за неговање интеркултуралне комуникације и допринос развоју инклузивног интеркултуралног друштва. Истакнуте су разноврсне активности које БГБ спроводи а које промовишу културе различитих земаља и народа широм света, као и културе националних мањина у Србији – активна сарадња са амбасадама и иностраним културним центрима, обезбеђивање посебних простора, формирање колекција књига на страним језицима, стратешка сарадња са страним библиотекама, догађаји посвећени културама других земаља, сарадња са организацијама цивилног друштва које промовишу друге културе и културе мањина, изложбе страних уметника и изложбе које приказују друге културе, … Такође, показано је како библиотеке могу да успешно промовишу своју културу у иностранству кроз изложбе најзначајнијих српских писаца које су излагане широм света.

Нинков је, као члан Управног одбора Метлиб секције учествовала и на састанку који је ово руководеће тело секције имало током конференције, а Маринковић је, као члан тзв. Metlib Learning Circle, учествовао као излагач и на радионици „Libraries as learning grounds for convivencia”.

Током конференције организоване су и посете библиотекама и културним установама у Буенос Ајресу, попут посете Националној библиотеци Аргентине, чији је најпознатији управник био Хорхе Луис Борхес и Библиотеци „Мигуел Кане”, у којој је Борхес радио и у којој се налази специјалан простор посвећен овом великом писцу.

Детаљи о конференцији налазе се на следећем линку: https://abgra.org.ar/metlib2023/