БГБ својим корисницима омогућила коришћење дигиталне новинске и ТВ архиве

Библиотека града Београда је, у сарадњи са Медијским архивом Ебарт, својим посетиоцима омогућила бесплатан онлајн приступ новинској и ТВ архиви Ебарт. Свако ко уђе у централну зграду БГБ у улици Кнеза Михаила 56 или у Фонд периодике, Студенски трг 19, моћи ће да преко свог мобилног телефона, таблета или лаптопа приступи овој архиви.

Да би приступио колекцији, посетилац треба да се повеже на Wi-fi мрежу БГБ Biblioteka_grada, након чега преко веб адресе ip.arhiv.rs може читати све садржаје који се налазе у архиви без икаквих ограничења.

Посебно је значајно што је претрага новинских текстова, осим по рубрикама, називима новина, години, месецу и датуму објављивања, могућа и у пуном тексту. На овај начин се из великог броја архивираних текстова могу брзо и једноставно пронаћи баш они који нас интересују.

У новинској архиви налазе се одабрани текстови из Политике, Вечерњих Новости, Блица, Данаса, Курира, и др, као и текстови из магазина НИН, Печат, Време, Недељник итд. ТВ архив садржи избор емисија са РТС-а, Прве српске телевизије, Б92, ТВ Хепи, Н1 и др.

Новински архив обухвата текстове од 2003. године, а ТВ архив емисије од 2004. године.