Библиотеци града Београда награда за едицију „ФЕСТОВИХ 50“

Библиотека града Београда

У четвртак, 20. октобра 2022, у Библиотеци града Београда,  отворен је  6. фестивал књиге ФЕСK – ПАЗИ ШТА ЧИТАШ.  На отварању су говорили директорка Библиотеке града Београда  Јасмина Нинков, проф. др Александар Јерков и организаторка фестивала Зорица Стабловић Булајић.

Овом приликом  додељене су награде  издавачима: за научни допринос, вредно репринт издање и иновативно-образовни садржај, за књиге објављене 2020-21. У равноправној конкуренцији нашли су се професионални издавачи, институти, библиотеке, музеји,  друштвене организације.

Награда за научни допринос додељена је Академској књизи из Новог Сада за књигу „ПРЕОБРАЖАЈ СВЕТА: Глобална историја 19. века“ аутора Јиргена Остелхамела и издавачкој кући Архипелаг за књигу „Историја Јадрана“ аутора Еђидија Иветића.

Награда за иновативно-образовни допринос додељена је ИК Службени гласник за књигу „Учење у образовном контексту“ ауторке Ане Пешикан и РТС издаваштву за комплет од три књиге „Српски на српском“ ауторке Мирјане Блажић.

Награду за вредно репринт издање добила је ИК Службени гласник за књигу „СРБИЈА – Земља и народ у средњем веку“  Kонстантина Јиречека.

Награда за квалитетна издања и приступ издаваштву припала је Библиотеци града Београда за едицију „ФЕСТОВИХ 50“.

Награђене наслове одабрао је жири у саставу: проф. др Александар Јерков, председник жирија, проф. др Петар Пијановић, др Предраг Шарчевић и проф. др Зоран Блажина.