Библиотека града Београда на међународној конференцији “ARLIS/NA Anual Conference”, Питсбург, САД (2-5.04.2024. године)

Библиотека града Београда

Удружење уметничких библиотека Северне Америке (Art Libraries Society of North America) је ове године организовало 52. годишњу конференцију под називом “POP!”, од 2 до 5. априла 2024. године, у хотелу „ Omni William Penn“ у Питсбургу (Пенсилванија). Библиотека града Београда је имала своја два представника: Јасмину Нинков, директорку и Оливеру Настић, вишег библиотекара, којој је као добитници награде “Samuel H. Kress Foundation Award for International Travel”, било омогућено учешће на конференцији.

Тема конференције је “ПОП!”. Наравно, то је и омаж Покрету поп арта који дубоко укорењен у Питсбургу и широј долини реке Охајо. Програм овогодишње конференције је одражавао нову мисију, визију и вредности Друштва, обагаћен панелима, постерима, округлим столовима и радионицама који су се бавили разноликошћу, правдом и инклузијом; заговарањем и социјалном правдом; критичким библиотекарством; као и основним темама попут развоја и управљања збиркама, визуелне писмености, дигиталног истраживања и педагошке праксе. Између излагања органзоване су туре и дружења, које су искоришћења за представљање уметничке сцене Питсбурга, откривајући део светски познатих институција и истражујући индустријску историју Питсбурга и богату културну разноликост. Посебно је била интересанта посета Музеју Ендија Ворхола и Карнеги уметничког музеја.

Конференцији је присуствовало преко 400  учесника из целе Америке и Европе. Одржано је преко 24 сесија, с тим што је у свакој било око 4 предавача. Предавачи су били еминенти библиотекари, едукатори познатих Америчких музеја и универзитета, као и из Европе. Представили су своје институције и пројекте које су реализовали. Такође је одржано 6 радионица. Током конференције су одржати и бројни састанци разних група (SIG – special interest group).

Између свих ових предавања и сесија, другог дана конференције представљени су постери појединих библиотека (било је 31 излагача). Изложба постера је трајала три дана, које је била веома посећена од стране колега, током које су размењене идеје и контакти. Такође, током свих дана конференције био је и тзв. сајам, где је било представљено  35 америчких издавача (књига и часописа).

Током конференције су приређени пријеми за оне које су први пут на конференцији и за  иностране библиотекара. Пријеми су приређени у хотелу где се одржавала конференција, у “August Wilson African American Cultural Center”, “Ice House” (где је лоцирано Удружење уметника Питсбурга – AAP) и “Children’s Museum Pittsburgh”.

Осим учешћа на конференцији, представнице Библиотеке града Београда су одржале састанак са представницима Српског националног већа у Питсбургу Александром Славковић и уредницом српског дела часописа “Американски Србобран”, најстаријим  часописом српских емиграната у Америци, др Кринком Видаковић Петров.

 

Општи утисак на крају конференције је, да је и постигнут циљ организатора да се колеге повежу, остваре контакти и место где су изнете разне креативне идеје у реализацији пројеката.