Читалачка значка на Новом Београду – маратон дуг 58 година – 2.129 учесника, 744 награђена, 5 спeцијалних награда

Библиотека града Београда

Завршна свечаност 58. манифестације „Читалачка значка“ на Новом Београду одржана je 29. маја 2024. године у Амфитеатру 5 Политехничке академије у присуству преко 500 посетилаца, ђака, школских и градских библиотекара, сарадника, наставника, родитеља, представника Градске општине Нови Београд и Библиотеке града Београда.

Испред Библиотеке града Београда присутнима се обратио помоћник директора  Марјан Маринковић, а испред Градске општине Нови Београд председник општине Бојан Бован, који је позвао ђаке да догодине заједно „трчимо“ читалачки маратон са 1.000 награђених.

 Програм завршне свечаности су успешно водиле младе, талентоване ученице 5-1 ОШ „Милан Ракић“ – Тијана Старовић и Лара Антонијевић. У културном делу програма учествовао је Дечји хор Храма Св. Георгија у Старој Бежанији, под вођством диригенткиње Ане Ивановић, који је извео и химну Манифестације под називом „Значка читалачка“, затим надарени ђаци песници и рецитатори и Лука Булатовић, солиста на гитари, ученик 5-4 ОШ „Јован Стерија Поповић“.

Овогодишња 58. по реду Читалачка значка је са 2.129  учесника и 744 награђена ученика највећа у последњих 10 година. Сви учесници су добили захвалнице, а награђени дипломе и књиге.

Библиотека града Београда, уз подршку директорке Јасмине Нинков,  обезбедила је штампање 1700 захвалница, 750 диплома и 5 специјалних награда које се састоје од једне практичне торбе за ликовно, у којој су школски прибор и креативни материјал за цртање, бојење, писање, украшавање, сецкање, лепљење…

 Градска општина Нови Београд је финансирала куповину 744 књиге у издању „Креативног центра“, одабраних по жељи учесника и школских библиотекара.

Четрдесет дневника који су ушли у ужи избор награђено је са по још једном књигом, а специјалне награде за 5 најкреативнијих дневника добили су:

Лав Ваљић, 3-4, ОШ „Јован Дучић“, Нина Јована Пантић, 2-5, ОШ „Драган Лукић“, Оливера Ђурић 3-5, ОШ „Бранко Радичевић“, Софија Малетин, 2-3, ОШ „Кнегиња Милица“ и Софија Манасијевски, 3-4, ОШ „Душко Радовић“. 

Посебно су похваљени и награђени ученици Лав Белобрк, 2-2, ОШ „Радоје  Домановић“ и Дијана Ћакић, 2-1, ОШ „Надежда Петровић“ чији цртежи из дневника красе овогодишње захвалнице, дипломе и плакате, које је графички дизајнирала Амалија Витезовић из Одељења за културне програме Библиотеке града Београда.

На завршетку свечаности посетиоцима се обратила Смиља Тодорчевић, начелница ОБ „Вук Караџић“ Нови Београд, захвалила свим партнерима и колегама који су учествовали у реализацији манифестације и завршне свечаности – пре свих библиотекарима-координаторима Наташи Булатовић и Александру Васковићу (који су све читалачке дневнике пажљиво прегледали, оценили и разговарали са свим учесницима на преко 400 читалачких часова), похвалила сву децу, њихов рад, труд и креативност и позвала их да шире доброту и лепоту свакога дана, да брину једни о другима, да посећују библиотеке и да читају књиге, јер књиге мењају свет!