Додељена Награда „Ђорђе Јовановић” за 2023/2024. годину

Библиотека града Београда

У уторак, 15. октобра 2024. године одржана је свечана додела Награде „Ђорђе Јовановић” у просторијама истоименог огранка Библиотеке града Београда.
Стручни жири je радио у саставу: Јелена Младеновић, (председник жирија), и чланови жирија: Слађана Илић и Борис Булатовић. На завршној седници одржаној 02. октобра 2024. године у библиотеци „Ђорђе Јовановић“, Жири је једногласно одлучио да Награду „Ђорђе Јовановић“ за 2023/2024. годину додели књизи Од црвенокосе богиње до слепих певачица чија је ауторка Славица Гароња.

У Образложењу жирија се наводи да „монографија Славице Гароње, као анторополошка, културолошка, историјска и књига која примарно припада науци о књижевности, прати историју цивилизације кроз идеју матријархата, указујући на присуство женског начела на свим нивоима – од материјалног, преко симболичког, па све до женског ауторства како у усменој тако и у писаној традицији савременијег доба. Иако је један број текстова објављен у периодици, већи део истраживања урађен је баш за потребе књиге Од црвенокосе богиње до слепих певачица: Трагом матријархата на Балкану и „женског начела” у српској народној песми, што само употпуњује Гароњино континуирано бављење овом проблематиком, на више нивоа и у дужем временском раздобљу, а већ је резултирао обимном ауторкином библиографијом у овој области.“

Присутнима се обратила Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, Јелена Младеновић, председница жирија, и овогодишња лауреаткиња Славица Гароња.