Драгани Младеновић уручена Награда „Душан Радовић” за 2023. годину

Библиотека града Београда

У четвртак, 8. фебруара 2024. године, у Библиотеци града Београда је свечано уручена Награда „Душан Радовић” за књижевност за децу и младе.

Награда је припала књизи „Кад ствари пољуде” ауторке Драгане Младеновић.

Награду је уручио Милош Радовић, председник жирија.

У ужем избору за ову престижну књижевну награду су се, поред награђеног, нашли и следећи наслови: „Благо нама са животињама” Бранка Стевановића, „Госпојица Мица” Зорице Кубуровић, „Вукова азбука” Мирослава Максимовића и „Даске” Уроша Димитријевића.

У Образложењу жирија се, између осталог, истиче да нам ауторка у овом делу открива „тајни живот ствари, тему о којој бисмо мање знали да се није појавила Драгана Младеновић. Кроз педесетак песама груписаних у циклусе „Собне ствари”, „Друштвене ствари”, „Кухињске ствари”, „Разне ствари” итд, ова духовита и луцидна песникиња суверено нас води кроз свет који је ту, око нас, а којег нисмо увек свесни или нисмо способни да га уочимо. А она јесте.”

Подсећамо, Град Београд и Библиотека града Београда установили су 2021. Награду „Душан Радовић” која се додељује једном годишње за књижевност за децу и младе у оквиру свих жанрова у претходној години. Награда се састоји од: скулптуре која је рад академског вајара Зорана Кузмановића, дипломе и новчаног износа од 5.000 евра у динарској противвредности.