ДРАГО КЕКАНОВИЋ ‒ ПРВИ ЛАУРЕАТ НАГРАДЕ „БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК” Роман „Приврженост“ ‒ најбољи роман 2021. године

Библиотека града Београда

У среду, 2. фебруара 2022. године, у Свечаној сали Скупштине града Београда одржано је проглашење добитника и свечана додела новоуспостављене Награде „Београдски победник” за најбољи роман 2021. године.

Присутнима су се обратили господин Горан Весић, заменик градоначелника, проф. др Предраг Петровић, председник жирија и Чедомир Вишњић, директор издавачке куће Српског културног друштва „Просвјета” из Загреба. Награду је уручила Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.

Спречен да лично прими награду, писац Драго Кекановић, први лауреат Награде БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК, присутнима се обратио путем видео поруке.

Подсећамо, Библиотека града Београда установила је 2021. године Награду „Београдски победник” која се додељује једном годишње за најбољи роман написан на српском језику (прво издање) у претходној години. Награда се састоји од: статуе Београдског победника која је рад академског вајара Зорана Кузмановића; дипломе и новчаног износа од 10.000 eвра у динарској противвредности.

У понедељак, 20. септембра 2021. у  Библиотеци града Београда конституисан је жири за доделу Награде „Београдски победник“, када је одржан и први састанак жирија који је радио у саставу: др Предраг Петровић, председник, и чланови: др Петар Пијановић, др Слађана Илић, др Наташа Анђелковић и др Весна Тријић.

Предлоге за доделу Награде достављали писци и издавачи за сва дела која су објављена од 15. децембра 2020 до 15. децембра 2021. године.

Конкурс је трајао до 15. децембра 2021. године. На адресу Библиотеке града Београда укупно је стигло 162 наслова.

У најужем избору је било шест романа:

  1. Слободан Владушић, Омама (Лагуна)
  2. Милица Вучковић, Смртоносни исход атлетских повреда (Booka)
  3. Александар Гаталица, Двадест пети сат (Службени гласник)
  4. Драго Кекановић, Приврженост (Српско културно друштво „Просвјета”)
  5. Милена Марковић, Деца (Лом)
  6. Ото Хорват, Ноћна пројекција (Академска књига)