Едиција Библиотеке града Београда ФЕСТ-ових 50 награђена на 65. Међународном београдском сајму књига

Хала 4 Београдског сајма

У четвртак, 27. oктобра 2022. године, у свечаној сали „Иво Андрић“ додељена су специјална признања 65. Међународног београдског сајма књига у категоријама издавача, књига и стрипа. Жири у саставу: Злата Бојовић, председник, Анђелка Цвијић, Драган Симеуновић и Бојан Јовић, донео је одлуку да Специјално признање додели Библиотеци града Београда као издавачу едиције „ФЕСТОВИХ 50“.

Библиотека града Београда представља омиљено место Београђана јер је одавно престала да буде само зграда у којој се позајмљују књиге. Њени културни програми, учешће у домаћим и међународним културним и стручним скуповима, њена издавачка делатност и услуге које пружа савременом грађанину, начинили су од ње респектабилан културни центар престонице.

  1. године, Библиотека града Београда је покренула едицију ФЕСТ-ових 50 чији је циљ обележавање пола века ФЕСТ-а и подсећање на великане наше филмске уметности. Реч је о богато опремљеним издањима чији су аутори и приређивачи изузетни познаваоци седме уметности. Значај оваквих публикација је од великог значаја за нашу културу јер представља незаобилазну грађу за све будуће истраживаче филма у нашој земљи, а истовремено чува од заборава сва велика глумачка и редитељска имена која маркирају нашу културну историју и повезују је са светом.

Списак издања увелико сведочи о свему претходно написаном:

  1. Уна Чолић, ФЕСТ: ЗАВЕШТАЊЕ ОД ЧЕТИРИ СЛОВА (2020)
  2. МИЛАН ВУКОС: СПОМЕНАР, приредио Александар Мандић (2021)
  3. Милан Никодијевић, ДИНКО (2021)
  4. Горан Гоцић, ЕМИР КУСТУРИЦА: КУЛТ МАРГИНЕ (2022)
  5. НЕБОЈША ЂУКЕЛИЋ, приредила Маја Медић (2022)
  6. Татјана Њежић, ГОРАН ПАСКАЉЕВИЋ ‒ ВЕЛИКАН ФИЛМСКОГ ПЛАТНА (2022)
  7. Иван Карл, ХРОНОЛОГИЈА ФЕСТ-а (2022 ‒ у припреми)