Горан Петровић добитник Награде „БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК” ЗА 2022. ГОДИНУ

Библиотека града Београда

У уторак, 17. јануара 2022, у Библиотеци града Београда одржана је конференција за новинаре на којој је саопштено име добитника књижевне награде БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК.

Жири у саставу проф. др Предраг Петровић, председник, др Слађана Илић, проф. др Петар Пијановић, др Весна Тријић и др Наташа Анђелковић током јануара ове године сачинио је и објавио најпре шири, а потом ужи и најужи избор за Награду „Београдски победник“. На завршној седници одржаној 17. јануара 2023. године жири је разматрао пет  романа који су били у најужем избору: Бојан Васић, Властелинства (Трећи Трг / Сребрно дрво), Емир Кустурица, Видиш ли да не видим (Српска књижевна задруга), Мирјана Новаковић, Мир и мир (Лагуна), Горан Петровић, Папир са воденим знаком (Лагуна) и Сања Савић Милосављевић, Теферич на Славији (Бедем књиге). Жири је одлучио да Награду „Београдски победник“ за најбољи роман на српском језику објављен у 2022. години понесе књига Папир са воденим знаком Горана Петровића. Одлука је донета већином гласова: Наташа Анђелковић, Предраг Петровић и Петар Пијановић гласали су за роман Горана Петровића, а Весна Тријић и Слађана Илић свој глас су дале роману Емира Кустурице.

   Папир са воденим знаком Горана Петровића, како се наводи у Образложењу жирија, „издвојио се својим поетичким и стилским  особеностима. Одлучивши да радњу романа смести у рани нови век, ренесансу, аутор је, надовезујући се на своја приповедачка опредељења, успео да активира жанровске и смисаоне обрасце који су били заступљени управо у овој уметничкој епохи – гротеска, бурлеска, парабола као и бокачовска ласцивност. Иако је прича смештена у доба ренесансе, она се може читати као алегорија и дијалог са нашим временом. У њој се препознају теме попут проблематизовања положаја уметника и стварања у сложеном друштвеном контексту, однос популарне културе и високе уметности, као и апсурд и лицемерје епохалних политичких кретања. Награђена књига Горана Петровића може се читати и самостално и као део замишљеног циклуса, романа-делте, која у нашој савременој књижевности отвара нове поетичке и жанровске могућности реактуелизације велике, епохалне романескне целине.”

Свечана додела Награде биће уприличена у просторијама Библиотеке града Београда у четвртак, 26. јануара у 12 сати.

Подсећамо да је Награду „Београдски победник” Библиотека града Београда установила 2021. године. Награда се додељује једном годишње за најбољи роман написан на српском језику (прво издање) у претходној години. Награда се састоји од: статуе Београдског победника која је рад академског вајара Зорана Кузмановића; дипломе и новчаног износа од 10.000 eвра у динарској противвредности. Добитник награде може бити само једно лице тј. награда се не може делити између више лица и може се добити само једном.