Изложба и зборник о Васку Попи у издању БГБ

Библиотека града Београда

У уторак, 1. новембра 2022. у Галерији Атријум отворена је изложба „Васко Попа – Далеко у нама” и представљен зборник „Сазвежђа Васка Попе”. Изложба и књига настале су у продукцији БГБ, поводом 100 година од песниковог рођења.

У програму су учествовали проф. др Михајло Пантић, приређивач зборника, Јасмина Нинков, директор БГБ и аутори изложбе Бојан Кундачина и Марјан Маринковић

Изложба „Васко Попа – Далеко у нама”

Изложба визуелно приступа делу Васка Попе на један иновативан начин. Чине је 23 паноа великог формата, превасходно кружног облика, који асоцирају на чувене Попине симболичне кругове. На паноима су приказани одломци из најзначајнијих текстова посвећених Попином стваралаштву, одабране Попине песме које осликавају његову поетику, фотографије, цртежи, рукописи и друга грађа. Захваљујући Архиву САНУ у ком се налази заоставштина Васка Попе у изложбу су укључени и архивски материјали који до сада нису били доступни широј јавности. Изложбу прати обиман каталог.

Зборник „Сазвежђе Васка Попе”

Зборник је, у оквиру реномиране едиције „Врхови”, приредио наш угледни писац, уредник и универзитетски професор Михајло Пантић. Књига садржи Попине аутопоетичке прилоге и одабране стихове, као и текстове реномираних стваралаца који говоре о песниковом односу са најзначајнијим писцима и интелектуалцима његовог доба и даје аутентичан приказ Васка Попе у друштвеном и историјском контексту у ком је стварао. Међу ауторима текстова налазе се: Чарлс Симић, Предраг Палавестра, Мухарем Первић, Жарко Рошуљ, Миодраг Поповић, Јовица Аћин, Борислав Радовић, Александар Петров, Михајло Пантић… На крају зборника приређен је албум фотографија из значајних момената песниковог живота.