Изложба „Нити сећања“ у галерији Атријум

Библиотека града Београда

У петак, 5. новембра у Галерији Атријум отворена је изложба „Нити сећања“. Група аутора Никола Димитровић, Милица Грбић и МилошСтојковић Минић као полазиште имају исту тему коју транспонују и стварају нова, лична, концептуална исходишта.

 

„Одајући почаст тактилном предмету попут ручно израђеног веза, чија је функција и потреба у савременом тренутку неухватљива, можда и сувишна осим у исплативој модној индустрији великих брендова и ексклузивне гардеробе, истражује се људска потреба за стваралаштвом, превазилажењем свакодневнице, доколице или туге. Меморија предмета, уткана у амбијент 21. века, открива се изнова. Сиров и снажан карактер, упорност и жеља за напретком читају се из таклилних нити, орнамената сачињених од наизглед невиних цветова и геометријских форми. Евокацијом одбаченог промишља се о садашњици у којој се налазимо.

Имплементирајући одбачене предмете и занате у јавни културни простор, алудира се на њихову вредност изван економског система данашњице. Полазећи од личног: Миље који смо нашли у сопственој кући, затим конац који је наша бака крила- стижемо до општег. У пејзажу узбурканог односа исплативог и безвредног, принцип ручног рада заснован на емоцији, потреби за похвалом или превазилажењем доколице свакодневнице омогућава индивидуи ослобађајући осврт на себе, своје претке и драгоценост сећања.
Имплементација и презентација предмета, иначе сакривених, отвара могућности за интроспекцију, ослушкивање потреба и занемарених осећања. Тактилне, испреплетане нити формирају ауру вредности одбаченог“  забележила је ауторка Милица Грбић у предговору каталога.

Изложба је отворена до 18. новембра.

 

 

Биографије:

Никола Димитровић, визуелни уметник (1990, Београд) завршио је мастер студије на катедри за сликарство Факултета ликовних уметности Универзитета Уметности у Београду, у класи проф. Весне Кнежевић 2019. године.
Његов уметнички рад одликује различитост медија и приступа, али и стилова. Фокус у његовом стваралаштву је рефлексија личних ка колективним питањима, преплитању сексуалних и религијских елемената и преиспитивању традиције кроз деконструкцију друштвених односа.
Излагао је на преко 30 групних изложби у земљи и иностранству.

Милица Грбић, архитектица (1994. Београд), завршила је мастер студије Унутрашње Архитектуре на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Бави се пројектовањем и надзором извођења пројеката унутрашње архитектуре.
Учествовала је на више групних изложби.

Милош Стојковић Минић, архитекта (Ћуприја, 1992), завршио је мастер академске студије архитектуре 2016. године на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, на истом факултету запослен у звању асистента и студент је докторских академских студија архитектуре и урбанизма. Добитник је Похвале 43. Салона Архитектуре у категорији Експеримент и истраживање.  Поред развоја пројектантског искуства бави се научно-истраживачким радом везаним за тему воде у архитектонском обликовању простора, ликовним приказивањем и употребом проширених медија у области архитектуре и сродних уметности. Редовно и врло успешно учествује на архитектонским и уметничким конкурсима, изложбама и радионицама, као и научним конференцијама у земљи и иностранству.