Јовици Аћину додељена награда „Мома Димић” за 2023. годину

Библиотека града Београда

У среду, 12. јула 2023. године, на традиционалној манифестацији Дани Милована Видаковића, одржаној у порти цркве Светих апостола Петра и Павла у Неменикућу, свечано је уручена књижевна награда „Мома Димић” за 2023. годину.

Добитник овогодишње награде је Јовица Аћин за књигу приповедака „Бања”. Награду је уручио председник Градске општине Сопот Живорад Милосављевић, а одлуку жирија је саопштио проф. др Михајло Пантић.

Како се у образложењу жирија наводи, „приповетке су написане на начин нарочитог приповедања знања које се укршта са несвакидашњом маштовитошћу, спремном да у наративном чину представи реални свет, али и да прекорачи његове границе. Аћин је приповедач који захваљујући свом језичком и обликовном умећу успева да, што употребом документарних детаља и историјских чињеница, што игривошћу и њему својственим фантастичким интерполацијама, ствара дела којима се потврђује да је култура, узета у најширем смислу те речи, подједнако и национална и светска, у нашем добу подлога готово сваког успешног књижевног дела“.

Подсећамо да се ова књижевна награда додељује бијенално за прозно дело, без обзира на жанр (путопис, есеј, роман…), које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама.

Жири за доделу Награде „Мома Димић” радио је у саставу: Јасмина Нинков (председник), Сања Милић, Слађана Илић, Живка Маричић и Михајло Пантић.

Манифестација Дани Милована Видаковића ове године је одржана 27. пут, у организацији Библиотеке града Београда, Градске општине Сопот и Црквене општине Неменикуће.