Колаграфија експерименти у графици

Библиотека града Београда

У среду, 28. јула, у галерији Атријум, представљена је књига са пратећом изложбом „Колаграфија експерименти у графици“ ауторке Иване Флегар.

Књига је  резултат је докторског пројекта у коме се ауторка  бави истраживањем могућности  употребе савремених материјала у графичкој техници колаграфији. Представља својеврстан приручник у коме су сублимирана сазнања  произашла из истраживачког пројекта.

Детаљни описи документовани су фотографијама отисака на којима презентује ликовне потенцијале материјала које је  користила као матрице, али и не мање важне информације о њиховој издржљивости.

У овом тренутку књига ”Колаграфија експерименти у графици” представља једини и драгоцени приручник о техници и могућностима ове експерименталне графичке технике и незаобилазни водич за оне којима је радозналост почетни импулс уметничког изражавања. У овој књизи пронаћи ће неопходна упутства и смернице ка колаграфским потенцијалима.   Крајњи циљ Иваниног садржајног путовања кроз колаграфију је дељење искуства и афирмација ове графичке технике.  Изложба која прати књигу посебно је драгоцена, јер изложени отисци представљају својеврсне “документарне фотографије” са узбудљивог путовања на којима је бележила исходе ликовних и технолошких огледа.

Књига ”Колаграфија експерименти у графици” доноси јасна, информативна објашњења за постизање најбољих резултата и зато представља приступачан, референтни водич за савремене уметнике и нема сумње да ће им бити незаобилазно полазиште на путу ка овој графичкиј техници.

Изложба је отворена до 10. августа.