Нова услуга БГБ: онлајн биоскоп!

Библиотека града Београда

Библиотека града Београда је од 15. новембра 2021. године покренула услугу онлајн биоскопа на посебно креираној платформи БГБ АВА, на адреси https://bgb.ava.watch.

У овом онлајн биоскопу налази се 200 врхунских светских документарних, играних и краткометражних филмова у слободном приступу. Око 50 филмова је са српским титлом, док су остали са титлом на енглеском језику.

Филмови су сврстани у више колекција, по темама, географским просторима и фестивалима на којима су се приказивали. Тако на пример, колекција Култура, уметност и уметници садржи филмове који се баве темама од културних традиција широм континената до савремених трендова у уметности и култури. Колекција кратких филмова Земља из снова, садржи анимиране филмове у којима родитељи могу уживати заједно са својом децом. Колекција Фокус:  Африка нуди узбудљиве акционе филмове, као и филмове који се баве темама као што су политика, сукоби и религије на Афричком континенту, док се гледајући филмове из колекције Фокус: Латинска Америка, може уживати у прелепим пејзажима латиноамеричких земаља, као и у сјајним причама о људима. Посебно су издвојене и две фестивалске колекције, Берлинале и Белдокс, у којима се налазе престижни филмови из програма ова два међународна фестивала.

Платформу могу користити сви пунолетни чланови БГБ, након једноставног процеса регистрације.

БГБ је ову услугу покренула у сарадњи са немачком компанијом Реелпорт ГмбХ, која је 2016. године посебно за библиотеке креирала АВА сервис – платформу за директну репродукцију филмова са интернета. Циљ сервиса је да се корисницима библиотека широм Европе омогући приступ европској и међународној уметничкој кинематографији из удобности својих домова. АВА сарађује са бројним реномираним европским филмским фестивалима како би се омогућило гледање кратких и документарних филмова, које би иначе било тешко или немогуће пронаћи на другим ВОД (видео он деманд) сервисима. Понуда је допуњена избором играних филмова од различитих европских дистрибутера.

Реализовањем овог иновативног сервиса Библиотека града Београда наставља да шири спектар својих онлајн услуга, излазећи у сусрет потреба савремених корисника, и успостављајући нове трендове у српском и европском библиотекарству.