Новинска писменост грађана у БГБ

Библиотека града Београда

БГБ је увела нову иновативну образовну услугу – у оквиру међународног Еразмус+ пројекта развила је онлајн платформу за едукацију из области новинске писмености, односно исправног разумевања вести.

На веб сајту пројекта newslitproject.net налазе се два модула онлајн курса новинске писмености – за све грађане и за предаваче (тренере, библиотекаре, наставнике…). Приступ курсу је слободан 24/7 и корисници сами бирају када, шта и колико ће учити. Полазници курса ће научити:

  • – шта је новинска писменост и зашто је важна за појединца и друштво,
  • – како медији и новинарство утичу на друштво у добу постистине,
  • – како препознати манипулативне медијске технике,
  • – како идентификовати лажне вести, фотографије, видео садржаје, профиле на друштвеним мрежама,
  • – шта је информацијски поремећај а шта информационо загађење,
  • – шта су алгоритми, њузфидови, филтрирани балони и ехо-коморe,
  • – која је разлика између ботова, тролова и киборга,
  • – како пронаћи изворе поузданих информација и како ефикасно претраживати веб

… и још много ствари које ће значајно унапредити квалитет њиховог разумевања вести и коришћења друштвених мрежа.

Посебна верзија курса израђена је за оне који желе да постану предавачи у овој области, и она садржи опште смернице и детаљна упутства за вођење радионица новинске писмености.
Поред онлајн садржаја, са веб сајта пројекта newslitproject.net могу се преузети и комплетан тренинг курс и смернице за тренере у ПДФ формату. Сви материјали су под CreativeCommons лиценцом и као такви су слободни за преузимање и коришћење, уз навођење извора.
Онлајн курс новинске писмености израђен је у оквиру међународног Еразмус+ пројекта Enhancing Key Civic Competences for the Post-truth Era: News Literacy and Critical Thinking (ESSENTIAL), уз финансијску подршку Европске комисије. Овај двогодишњи пројекат који се завршава овог месеца  заједнички су реализовала четири партнера – БГБ (Србија), Национална библиотека Летоније, Универзитет Хачетепе (Турска) и Установа за образовање одраслих Жалец (Словенија). БГБ је координатор пројекта. Општи циљ пројекта је развој друштва самосвесних грађана који критички размишљају и исправно разумеју медијске садржаје.

Поред онлајн обуке, пројектом су изграђени и ресурси за покретање радионица уживо. Одабрани библиотекари БГБ су прошли обуку новинске писмености за тренере, након које су реализовали више радионица у просторијама Библиотеке. Намера је да кроз акредитован програм, ови наши обучени библиотекари едукују и колеге широм Србије, како би се у што више библиотека покренуло образовање грађана из новинске писмености.

Унапређење новинске писмености грађана путем библиотека савремени је тренд у светском библиотекарству а БГБ је једна од пионира на овом пољу. У том смислу су представници БГБ били позвани да у мају ове године у Ослу представе пројекат на једном од најзначајнијих светских скупова – ИФЛА МетЛиб конференцији, која окупља представнике највећих светских јавних библиотека.