Обележен 91. рођендан Библиотеке града Београда

Библиотека града Београда

Библиотека града Београда обележила је у уторак, 11. јануара 2022. године, 91 годину постојања. Том приликом додељене су награде „Марија Илић Агапова” – за најбољег библиотекара града Београда, „Глигорије Возаровић” – за најбољег издавача и награда за најчитанију књигу страног аутора, награда „Читалац године” и „Повеља за изузетан допринос”.

Награда која носи име прве библиотекарке и управнице Библиотеке града Београда, Марије Илић Агапове, додељена је Марјану Маринковићу, дипломираном вишем библиотекару, помоћнику директора у Библиотеци града Београда.

Награда „Глигорије Возаровић” за најбољег издавача у 2021. години додељена је Издавачкој кући ,,Пчелица“ из Чачка.

Према подацима из мреже Библиотеке града Београда, најчитанија књига савремене преведене књижевности у 2021. години је роман „Моја бака вам се извињава“, шведског књижевника Фредрика Бакмана, у издању Лагуне.

Награда „Читалац године” у категорији деце до 14 година припала је десетогодишњој Емилији Спасеновић из општине Чукарица. Специјално признање Библиотеке града Београда – Повеља за изузетан допринос ове године је додељена Ранку Стојиловићу, шефу Деска културе Радио Београда,

који је редовно пратио све програмске активности и ширу јавност упознавао са целокупним радом Библиотеке града Београда.

Присутним гостима, представницима медија и добитницима награда испред Министарства културе и информисања Републике Србије се обратила Данијела Ванушић, помоћник министра за заштиту културног наслеђа и дигитализацију, Иван Карл, секретар за културу Града Београда и Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, која је истакла значајна остварења Библиотеке у 2021. години.