Одржана конференција Новинска писменост и критичко мишљење у библиотекама

Библиотека града Београда

У петак, 23. септембра 2022, у Библиотеци града Београда (БГБ) одржана је конференција под називом Новинска писменост и критичко мишљење у библиотекамазавршна конференција пројекта ESSENTIAL

Конференцију је организовала БГБ у оквиру међународног Еразмус+ пројекта Унапређење кључних грађанских вештина у ери постистине: новинска писменост и критичко мишљење (Enhancing Key Civic Competences for the Post-truth Era: News Literacy and Critical Thinking – ESSENTIAL).

На овом стручном скупу учествовало је око 60 стручњака из библиотека и других установа културе из читаве Србије (Београд, Нови Сад, Ниш, Пирот, Шабац, Јагодина, Чачак, Ужице, Панчево, Ваљево, Рума, …), и региона (Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна гора). Конференција је имала за циљ да подстакне и обучи заинтересоване стране, пре свега библиотекаре, да у својим установама покрену едукацију грађана у овој области.

На Конференцији су приказани главни резултати пројекта који уједно представљају и основне образовне ресурсе новинске писмености:

  • Студија „Новинска писменост и критичко мишљење у ери постистине”
  • Програм тренинга о новинској писмености
  • Смернице за едукаторе из новинске писмености
  • Онлајн курс новинске писмености
  • Веб-сајт пројекта, https://newslitproject.net на којем се налазе сви наведени ресурси

Учесници су стекли основна знања о новинској писмености: шта је новинска писменост и зашто је важна за појединца и друштво, како медији и новинарство утичу на друштво у добу постистине, како препознати манипулативне медијске технике, како идентификовати лажне вести, фотографије, видео садржаје, профиле на друштвеним мрежама, шта су алгоритми, њузфидови, филтрирани балони и ехо-коморe, која је разлика између ботова, тролова и киборга, како пронаћи изворе поузданих информација, како ефикасно претраживати веб… Они су добили детаљна упутства и материјал који им омогућава да постану едукатори и успешно воде радионице новинске писмености у својим установама.

Предавачи на Конференцији били су запослени БГБ који су и сами током пројекта прошли обуку за тренере из новинске писмености.

Двогодишњи пројекат ESSENTIAL, који се завршава 30. септембра 2022, заједнички реализују четири партнера – БГБ (Србија), Национална библиотека Летоније, Универзитет Хачетепе (Турска) и установа за образовање одраслих Жалец (Словенија). БГБ је координатор пројекта. Општи циљ пројекта је развој друштва самосвесних грађана који критички размишљају и исправно разумеју медијске садржаје.