Одржана конференција за новинаре поводом књижевних награда „Душан Радовићˮ и „Београдски победникˮ

Библиотека града Београда

У понедељак, 15. новембра 2021. године у Библиотеци града Београда одржана је конференција за новинаре поводом књижевних награда „Душан Радовићˮ и „Београдски победникˮ чији су конкурси отворени до 15. децембра 2021.

Конференцију је отворила Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда а затим су се обратили председници оба жирија. О награди „Душан Радовићˮ говорио је председник жирија Милош Радовић који се захвалио Библиотеци града Београда као иницијатору идеје о оснивању награде која носи име његовог оца и истакао посебну радост што се награда додељује у правом тренутку јер се следеће године обележава стогодишњица рођења Душка Радовића а ускоро се навршава 40 година од смрти нашег писца. „Ово ће бити велика награда у сваком смислу – велика по важности и значају оснивача, по имену које носи, по обезбеђеној суми која иде победнику и која је заиста велика. Позивам писце да учествују и на овом и на следећим конкурсима, посебно позивам добре писце који никада нису писали за децу да се опробају у том најозбиљнијем, најузбудљивијем и најодговорнијем књижевном роду. Јер једино код деце лажи не пролазе и једино децу не можете преварити. А баш то би могло бити једно потпуно ново искуство за многе од домаћих писаца“, рекао је Милош Радовић.

О досадашњем току конкурса за књижевну награду „Београдски победникˮ говорио је председник жирија ове награде ‒ проф. др Предраг Петровић који је истакао важност ове награде за роман године. Професор Петровић је нагласио да је оваква награда неопходна нашој књижевној сцени зато што афирмише слободну и самосвојну критичку и књижевну реч ослобођену од сваког политичког или идеолошког притиска. Награда „Београдски победникˮ, по речима председника жирија, „отвара простор за дијалоге и аргументоване полемике о статусу књижћевности и романа у овом веку.“

Жири награде БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК је представницима медија поделио спискове свих до сада пристиглих наслова, као и спискове књига које су ушле у шири избор за награду.

Наредна конференција за новинаре одржаће се крајем децембра месеца текуће године.